Kum Vasa Džigurski pali badnjak u crkvenoj porti | Foto: Vlastimir Jankov
Kum Vasa Džigurski pali badnjak u crkvenoj porti | Foto: Vlastimir Jankov

Pravoslavci najveće potiske opštine na tradicionalan način obeležili su najveći hrišćanski praznik Božić. U sva tri hrama, najstarijem iz 1773. godine posvećenom Preobraženju Gospodnjem u Bačkom Gradištu, petrovoselskom podignutom u čast Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja i arhitektonske i duhovne svetinje u Bečeju posvećene Svetom velikomučeniku Georgiju koja ovegodine obeležava 160. rođendan, bilo je svečanije nago obično. Brojni vernici su iskoristili lepo vreme i na Badnjidan prošetali po osveštani badnjak. Ovogodišnji kum bečejskog hrama Vasa Džigurski zapalio je crkveni badnjak u porti, a u hramu su trojica sveštenika jedinog bečejskog pravoslavnog hrama Petar Bikar, Slobodan Lazić i Dejan Stanojev vernicima delili osveštane badnjake. Dok je badnjak u crkvenoj porti vrcao varnice, pravoslavci su se okrepili kuvanim vinom.

Deca su bila poseban ukras na Svetoj liturgiji | Foto: Vlastimir Jankov
Deca su bila poseban ukras na Svetoj liturgiji | Foto: Vlastimir Jankov

Na ponoćnom jutrenju se okupio veliki broj mladih, a na sam dan Hristovog rođenja Svetoj liturgiji poseban dekor hrama, uz odrasle, bila su deca. Sveta bogosluženja služili su arhijerejski namesnik Dejan Stanojev, sveštenici Petar Bikar i Slobodan Lazić u sasluženju đakona Leontija i pratnji crkvenog hora Sveti velikomučenik Georgije. Svetoj liturgiji na sam dan Hristovog rođenja priustvovali su sveštenici tri bečejska hrama sestrinske Rimokatoličke vere i predsednik opštine Bečej Dragan Tošić sa saradnicima. Poslanicu njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, u kojoj je apostrofirano da je Kosovo i Metohija naša Sveta zemlja, pročitao je sveštenik Slobodan Lazić, a onda su vernicima deljenje naore.

Deljenje naora posle Božićne liturgije | Foto: Vlastimir Jankov
Deljenje naora posle Božićne liturgije | Foto: Vlastimir Jankov

Pošto je završeno bogosluženje, slavlje je, posle velikog posta, nastavljeno za bogatom i raznovrsnom porodičnom trpezom, a vremenski uslovi, kao da je Vaskrs, izmamili su mnoge na šetnju uz Tisu. Kako je Božić trodnevni porodični praznik, danas se nastavlja Saborom presvete Bogorodice, a sutra slavom Svetog prvomučenika Stefana. Oba dana će se u bečejskom hramu slušiti Sveta liturgija u 9 i Bdenije u 18 sati.

3 KOMENTARA

  1. Pravoslavci ovo Pravoslavci ono.Nije ovo fudbalska utakmica pa da se tako nazivaju ljudi Pravoslavne vero isposvesti.Komunizam je ostavio jako dubok trag u tom nikad kako treba napravljenom drustvu.Sramota.

  2. Ajde lebati nadji mi jedan tekst gde je napisano katolici- ili muslimani, protestanti subotari …. A o komunistima necu da trosim vreme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име