Episkom Jovan vršio je službu Svete božanstvene liturgije | Foto: Vlastimir Jankov
Episkom Jovan vršio je službu Svete božanstvene liturgije | Foto: Vlastimir Jankov

Crkvena zvona jedinog srpskog pravoslavnog hrama u Bečeju posvećenog Svetom velikomučeniku Georgiju u subotu, 6. maja, jače su i svečanije, nego obično, odzvanjala. S razlogom, jer su oglašavala crkvenu slavu Đurđevdan.

Bilo je i u samom hramu svečanije. Svetu božanstvenu liturgiju povodom slave hrama služio je episkop Jovan, a sasluživali su, pored trojice sveštenika hrama slavljenika Petra Bikara, Slobodana Lazića, Dejana Stanojeva i đakona Leontija Boroša, i sveštenici Jovan Kisin iz Mola, Zoran Regodić iz Čuruga i Mladen Santovac iz Turije. Sve je oplemenjeno pevanjem Crkvenog hora Sveti velikomućenik Georgije pod vođstvom dirigenta Senke Jovanović.

-Sveto bogosluženje je bilo ozvučeno, pa su mogli da ga čuju i sugrađani koji nisu bili u hramu. Vladika je izgovorio poučnu besedu povodom proslave Svetog velikomučenika Georgija u narodu poznatije slave po imenu Đurđevdan. U ime lokalne samouprave Liturgiji i Večernjem prisustvovala je članica Opštinskog veća zadužena za verske zajednice Karolina Smiješko, a Nemanja Karapandžić je predao prigodne poklone u vidu knjiga njegovom preosveštenstvu episkopu Jovanu i za episkopa Bačkog gospodina Irineja, rekao nam je protojerej bečejski Dejan Stanojev.

Po završetku svetog bogosluženja, u hramu je obavljen svečani čin osvećenja trpeze pune slavskih kolača i koljiva vernika čija je slava Đurđevdan.

Iako rekonstrukcija centralnog gradskog trga još nije gotova, „građevinari“ su pomerili bezbedonosnu ogradu i ispred hrama je bilo dovoljno prostora za prateći bazar, pa su se deca posle bogosluženja osladila.

Đurđevdansko bogosluženje pratio je zavidan broj mladih | Foto: Vlastimir Jankov
Đurđevdansko bogosluženje pratio je zavidan broj mladih | Foto: Vlastimir Jankov

Đurđevdansko slavlje u Bečeju završeno je Večernjem, koje je služio sveštenik Mlađen Đurić iz Nadalja uz sasluženje sveštenika iz Ade, Bačkog Gradišta, Bačkog Petrovog Sela, Mola, Pačira, Titela… Svi su oni došli da uveličaju proslavu hrama u Bečeju. Tokom Večernjeg, obavljeno je i rezanje slavskog kolača u prisustvu kuma Jovana Sukura, a potom se kumstva prihvatio ugledni bečejski farmer Vasa Džigurski s porodicom.

Pravoslavci koji slave Đurđevdan imali su pune kuće gostiju i zajednički su proslavili jednu u najčešćih slava u Srba. Mnogi su sutradan imali i preslavu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име