Crkva popunjena pravoslavnim vernicima | Foto: Vlastimir Jankov
Crkva popunjena pravoslavnim vernicima | Foto: Vlastimir Jankov

Najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, koji je simbol pobede života nad smrću, pobede vere, ljubavi i nade, obeležili su Bečejci pravoslavne vere na tradicionalan način posetom jedinom srpskom parvoslavnom hramu u gradu posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju. Mlađi su bili na ponoćnom Vaskršnjem jutrenju, a deca i stariji su ispunili hram tokom Svete vaskršnje liturgije na sam dan Vaskrsa, koju su pratili i sveštenici tri sestrinske katoličke crkve u Bečeju. Kako su se ove godine poklopili Vaskrs i Međunarodni praznik rada – Prvi maj, bilo je izvesnih odstupanja od uobičajene svečane trpeze u porodičnom domu, jer je prijatno vreme izmamilo odlazak u prirodu, gde je je bilo, posle Velikog posta, ića i pića.

Posle iznošenja plaštanice na Veliki petak, Vasršnje ponoćno jutrenje počelo je trokratnim ophodom oko hrama sa crkvenim barjacima. Bogosluženje u hramu arhijerejskog namesnika Dejana Stanojeva, u sasluženju sveštenika Petra Bikara i Slobodana Lazića, đakona Leontija i u pratnji Crkvenog hora Sveti velikomučenik Georgije, pratio je zapažen broj vernika, koji su na kraju darivani crvenim uskršnjim jajima.

Sa Vaskršnjeg bogosluženja u bečejskoj crkvi | Foto: Vlastimir Jankov
Sa Vaskršnjeg bogosluženja u bečejskoj crkvi | Foto: Vlastimir Jankov

Ko nije izašao u prirodu i ispoštovao prvomajsku tradiciju, Vaskrs je obeležio u porodičnom okruženju. Na svečanoj vaskršnjoj trpezi posebno mesto zauzimala su raznobojna uskršnja jaja, od kojih je prvoofarbano crvene boje do narednog Vaskrsa čuvarkuća svakog pravoslavnog doma, jer na simboličan način čuva ukućane od bolesti i zla.

Vaskrs su kolektivno obeležili, kako su pre nedelju dana na Trećim Picoderskim danima i najavili, Picoderci. Da sve bude interesantnije, Udruženje građana „Picoder“ je manifestaciju „Zeka Picoderac“ održalo na lokaciji kraj Kanala, koja je decenijama bila mesto za Prvomajski uranak Bečejaca. Kako su se se ove godine poklopipila dva globalna praznika, oni stariji su uzdisali za nekadašnjim prvomajskim proslavama, a sadašnja deca su se radovala Vaskršnjem fruštuku, na čijem meniu su bila farbana jaja, barena šunka, mladi luk i rotkvice, a onda raznim takmičarskim aktivnostima.

Svi zadovoljni manifestacijom Zeka Picoderac | Foto: Vlastimir Jankov
Svi zadovoljni manifestacijom Zeka Picoderac | Foto: Vlastimir Jankov

-Okupilo smo oko 150 dece iz Picodera, koji su bili vrlo aktivni tokom dvosatnog druženja. Organizovali smo i takmičenja u crtanju s uskršnjim motivima. Bilo je ukupno 38 crteža u kategoriji predškolaca i školaraca do petog razreda. Larisa Farkaš je bila prva u crtanju kod predškolaca, Lena Pajko je osvojila drugo, a Marko Nikolić treće mesto. Kod školaraca prva je bila Marina Radosavljević, druga Ana Helena Jugović, a treća Natalija Tašković. Organizovali smo i izbor najlepše ukrašenih jaja.

Prijavio se 41 učesnik, a prvo mesto pripalo je Biljani Žarković, drugo Lenki Markov, a treće Milanu Vučkovu. Najzad, par desetima dece se takmičilo u tucanju uskršnjim jajima, da bi na kraju pobedila Tanja Velimirov, koja je u finalu razbila jaje Kalini Segedinski. Treće mesto u ovoj takmičarskoj disciplini pripalo je Ognjenu Vuksanoviću. Prvaci svih takmičarskih kategorija nagrađeni su živim zecom, drugoplasirani velikim, a trećeplasirani malim čokoladnim zekom. Inače, svi učesnici manifestacije „Zeka Picoderac“ dobili su farbana jaja i neki čokoladni deset, saznali smo od predsednika Udruženja građana „Picoder“ Nemanje Karapandžića.

Drugog dana Vaskrsa od 9 sati u crkvi se služi Sveta liturgija, a onda, shodno pravoslavnim običajima, sledi poseta Pravoslavnom groblju u Hajduk Veljkovoj ulici, gde se pale sveće na humkama predaka i prijatelja.

Kako se Vaskrs tri dana obeležava, u utorak, 3. maja, crkveno bogosluženje počinje u 7 sati, kada će se služiti Jutrenje, a u nastavku Sveta liturgija. Sve se završava u 18 sati kada se složi Večernje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име