Ukoliko odbornici Skupštine opštine Bečej podrže predlog Komisije, zvanje počasnog građanina opštine Bečej poneće Mihajlo Šević iz Bečeja, a procedura je ista i za Godišnje nagrade opštine Bečej.

 

U inicijativi koju je potpisao kustos istoričar u Gradskom muzeju Nemanja Karapandžić, navodi se da je Šefić ceo svoj život posvetio drugima, svojim saborcima, partiji, zemlji, svom gradu. Još u mladosti istakao se kao član narodnooslobodilačkog pokreta na teritoriji sreza, a svoju humanost i nesebičnost iskazivao kroz brigu o porodicama palih boraca.

– Bio je jedan od ključnih ljudi u posleratnoj Jugoslaviji u preduzeću „Fadip IFC“-u, koji je zapošljavao oko 2.800 radnika, kada je preduzeće svoje proizvode izvozilo čak za rusku vojnu industriju. Odigrao je ključnu ulogu i u dovođenju britanske firme „Dunlop“ u Bečej, kao strateškog partnera „Fadip IFC“-a, što je bila prva veća investicija i prvi uloženi engleski kapital u zemlji, a preduzeće je toliko dobro poslovalo u to vreme da je privuklo i pažnju engleskog princa Čarlsa, koji ga je i lično posetio. Mihajlo Šević ni danas u svojoj 89-oj godini života ne miruje, već želi da pomogne drugima i da prenese na mlađa pokoljenja svoja iskustva i stečena znanja, kako bi se napisala monografija jednog vremena kojem je pripadao, navodi se u predlogu. U konkurenciji za počasnog građanina bili su i Vera Kovač Vitkai, Erna Čisar Kiš, Milenko Šustran, Mirko Blažević i Goran Dumanović.

Godišnje nagrade opštine Bečej dodeljuju se svake godine fizičkim i pravnim licima, dok se počasni građanin bira svake pete. Ove godine laureati su: Laslo Galik, Dragan Knežev, MGM Plamen Kompani, Čaba Silađi, Slobodan Preradović, Krug kulture „Kiš Imre“ iz Bačkog Petrovog Sela i Đijanta Lovaš. Povelju Počasnog građanina opštine Bečej Mihajlu Ševiću i godišnje nagrade biti uručene na svečanoj sednici lokalnog parlamenta povodom dana opštine Bečej početkom avgusta.

Podsetimo, za ova priznanja nominovani su mogli biti pojedinci i pravna lica i to za doprinos i značajna ostvarenja u privredi, nauci, umetnosti, sportu i drugim oblastima, čija je delatnost, odnosno delo doprinelo privrednom i društvenom razvoju i ugledu opštine Bečej. Lokalni parlament zaseda narednog četvrtka 25. juna od 9 sati.

 

Foto: Svečana sala u opštini Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име