Seminar „Otvoreno o korupciji: Unapređenje profesionalnih i etičkih standarda pri izveštavanju o javnim finansijama na lokalnom nivou“ u organizaciji Bečejskog udruženja mladih, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, okupio je novinare i medijske radnike iz nekoliko opština i gradova u Srbiji.

Među njima je novinarka i urednica medija civilnog društva Panpres iz Pančeva Ivana Predić. Ona je za portal MojBečej.rs govorila o izazovima u radu u lokalnom mediju koji se trudi da detalnije obrađuje teme od ključnog značaja za kvalitet života građana. Ivana Predić i kolege se trude  da uprkos diskriminaciji lokalnih čelnika kreiraju medijske sadržaje u skladu sa profesionalnim standardima i etikom, u kojima se pokreće debata i daju rešenja za probleme koji opterećuju građane.

Šta je doneo novi Zakon o javnim nabavkama, koje su to slabe tačke u sistemu, a koji su koraci za prepoznavanje nepravilnosti, te kako se informisati i koristiti Portal javnih nabavki, mogli su da čuju učesnici seminara od pravnice i službenice za javne nabavke Jovane Predojević. Javne nabavke i javno – privatna partnerstva u fokusu u rada redakcije na čijem je čelu Ivana Predić.

Učesnici seminara su od predstavnika Koalicije protiv korupcije u životnoj sredini mogli da čuju o koruptivnim rizici u zaštiti životne sredine na lokalu i mehanizmima postupanja u tim slučajevima, te ulozi institucija u borbi protiv korupcije. Pored toga, tema seminara je bio i slobodan pristup informacijama od javnog značaja i druge tehnike koji novinarima mogu da posluže za pribavljanje relevantnih informacija.

O tome kako mediji i nevladine organizacije mogu u partnerstvu da doprinesu u suzbijanju korupcije, kao i transparentnosti i odgovornosti u javnoj potrošnji govorili su predstavnici Koalicije za nadzor javnih finansija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име