Šta je doneo novi Zakon o javnim nabavkama, koje su to slabe tačke u sistemu, a koji su koraci za prepoznavanje nepravilnosti i kako se informisati i koristiti Portal javnih nabavki, bili su tema predavanja koje je na seminaru za novinare i medijska udruženja održala pravnica i službenica za javne nabavke Jovana Predojević.

Građani, ali ni privrednici i preduzetnici, nisu dovoljno informisani o mogućnostima za sprečavanje korupcije i za ukazivanje na principe konkurencije i sankcionisanje povreda zakona.

Interesovanje medija, naročito lokalnih, ne bave se ovim vidom javne potrošnje, iako je on jedan od najrizničnijih i podložnih korupciji, tvrdi naša sagovornica.

Pored toga, tema seminara je bio i slobodan pristup informacijama od javnog značaja i druge tehnike koji novinari mogu da posluže za pribavljanje relevantnih informacija. Prisutni su od predstavnika iz Koalicije protiv korupcije u životnoj sredini mogli da čuju i koruptivnim rizici u zaštiti životne sredine na lokalu i mehanizmi postupanja u tim slučajevima, te ulozi institucija u borbi protiv korupcije.

O tome kako mediji i nevladine organizacije mogu u partnerstvu da doprinesu suzbijanju u suzbijanju korupcije, kao i transparentnosti i odgovornosti u javnoj potrošnji govorili su predstavnici Koalicije za nadzor javnih finansija.

Predavanja su deo bila deo seminara „Otvoreno o korupciji: Unapređenje profesionalnih i etičkih standarda pri izveštavanju o javnim finansijama na lokalnom nivou“ koje realizuje Bečejsko udruženje mladih, a finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име