Protest advokata umnogome je uticao na profesiju, kaže Srđan Gligorić, predsednik Sekcije advokata Bečeja, ogranka Advokatske komore Vojvodine u Novom Sadu. Gligorić najavljuje i aktivnosti u smislu provere toga ko se od advokata nije pridržavao odluke o načinu sprovođenja protesta na teritoriji opštine Bečej, kao i mere ukoliko se nezvanične informacije s tim u vezi potvrde. Protest, kako predsednik bečejskih advokata ističe, jeste uticao na advokaturu kao profesiju u velikoj meri.

 

– Posle Drugog svetskog rata nikada nije ovoliko dugo trajao protest advokata, to je jedna stvar. Drugo, advokatura se popravila, a to jeste veoma dobro za društvo, jer, duboko verujem, da se time i društvo popravilo. Advokatura je postala mnogo svesnija svoje uloge u društvu i svoje uloge u zaštiti prava građana, ne samo u smislu svakodnevnog posla i delatnosti pred sudom, nego i u smislu bolje organizacije te zaštite prava. Postali smo, nadam se, u odnosu na izvršnu vlast, faktor. Mi ne pretendujemo da budemo najvažniji na svetu, niti da budemo tako često pitani i moljeni da damo mišljenje, ali mislim da je sazrela svest da advokatura treba da bude uključena u zakonodavni proces i zakonodavnu aktivnost i da tome može da da kvalitetan doprinos, objašnjava advokat Srđan Gligorić. Vezano za lokalne prilike, bečejski advokati najavljuju utvrđivanje poštovanja pravila advokatske komore.

– Mi smo se kao organizacija pridržavali onoga što su organi Advokatske komore Srbije doneli, i nije bilo kršenja odluke o načinu sprovođenja protesta. Ipak, imamo nezvanična saznanja da su neki advokati van teritorije opštine Bečej bili povremeno angažovani u našem osnovnom sudu i mi ćemo u skladu sa propisima delovati u tom pravcu u smislu da ćemo od suda tražiti odgovarajuće podatke. Pa, ako se to ispostavi tačno, onda ćemo pokrenuti odgovarajuće postupke, naveo je Gligorić i s tim u vezi dodao da kod nas važi „da se zna šta se kod komšije za kuva za ručak svaki dan“.

Inače, na teritoriji opštine Bečej radi 31 advokat, od toga dva u Bačkom Petrovom Selu i jedan u Bačkom Gradištu, a pripadaju lokalnoj organizaciji koja je pri novosadskom ogranku Advokatske komore Vojvodine. AKV ima ogranke po sedištima viših sudova, a to su: Novi Sad, Sombor, Subotica, Sremska Mitrovica, Zrenjanin i Pančevo, a ti ogranci imaju sekcije.

Podsetimo, Odlukom Upravnog odbora AKS 22. januara okončan je protest advokata. Sa radom nakon više od pet meseci početi počeli su danas, 26. januara.

 

Ukidanje licence na određeno vreme

Biljana Branković iz disciplinskog suda Advokatske komore u Nišu rekla je za Tanjug da pretpostavlja da, ukoliko disciplinski sudovi advokata budu doneli odluke o ukidanju licence pojedinim kolegama, to može da bude samo na određeno vreme.

-Ovo je vanredna situacija za sve nas, nikada advokati nisu bili u ovakvoj situaciji. Na nivou cele Advokatske komore zauzet je stav da u narednom periodu usaglasimo stavove – da praksa svih disciplinskih sudova bude ujednačena u tom smislu, izjavila je Biljana Branković.

 

Foto: Ilustracija

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име