Opštinska uprava opštine Bečej, Opšte udruženje preduzetnika Bečej i Bečejsko udruženje mladih organizovali su minulog vikenda seminar „Sa opštinskim budžetom na ti“, sve sa ciljem da se žitelji najveće potiske opštine budu deo u definisanja i nadgledanja javnih politika kroz njihovo uključivanje u budžetske procese. Predavanjima je prisustvovalo više od dvadeset učesnika, mahom preduzetnika, novinara i mladih.[widgetkit id=99]

Finansijski status opština i o tome od čega on zavisi, predstavio je Miroslav Prokopijević sa Instituta za evropske studije. Prokopijević je u svom izlaganju istakao da se značajna sredstva troše u opštinama Srbije. On je govorio o budžetskim linijama jedinica lokalnih vlasti, budžetskom kalendaru, prihodnim i rashodnim stranama budžeta, koje je raščlanio i predstavio učesnicima seminara.

Budžet opštine za 2013. godinu i pojedinosti vezane za planiranje, punjenje te rashode vezane za opštinsku kasu, predstavio je načelnik Odeljenja za finansije opštinske uprave Bečej Đorđe Popov. On je objasnio zbog čega će vrlo verovatno bečejski budžet za 2014. biti manji u odnosu na tekuću, te kao razlog naveo manje prihode, zbog nove državne politike.

Sukob interesa ne znači da je neko povredio zakon, ali je sigurno da može da signalizuje da do povreda može doći, kazao Dejan Milić iz Agencije za borbu protiv korupcije. Milić je predstavio učesnicima seminara rad instutucije iz koje dolazi i pozvao ih da, ako i anonimno, podnesu podnesak i zatraže mišljenju po pitanjima za koju sumnjaju, odnosno smatraju, da se mogu kvalifikovati kao zloupotreba službenog položaja.

Zašto je javna sredstva važno kontrolisati i na koji način „običan” građanin to može da učini, teme su o kojima je pričao Dragan Dobrašinovć iz Koalicije za nadzor javnih finansija. On je učesnicima preneo iskustva nevladine organizacije iz koje dolazi, a koja se tiču zlopotreba javnog novca, te predstavio metodologiju kojom se u prikupljanju podataka služi koalicija.

Projekat „Sa opštinskim budžetom na ti“ finansira Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име