U Prekršajnom sudu u Bečeju u protekloj godini vođeno je oko 8.000 predmeta. Sudu u kome rade četiri sudije, nadležnom za opštine Bečej, Srbobran, Temerin, Žabalj, mnogo posla zadaju i tražioci azila, rekla je za portal MojBečej predsednica suda Snežana Bašić.

 

– Prekršajni sudovi su posebno važni kada treba da se postupi hitnim u situacijama. Institut izvršenje pre pravosnažnosti, ili hitan postupak, omogućava da, kada je u pitanju teže remećenje javnog reda i mira, pa postoji opasnost od ponavljanja, ili kada su u pitanju prekršaji koji čine stranci, da se počinioci odmah dovedu u prekršajni sud, odmah se saslušavaju, izriču im se kazne, i, ukoliko su to kazne zatvora, odmah se upućuju na izdržavanje, i tek onda stiču pravo na žalbu. Taj institut postoji jedino u Zakonu o prekršajima, a pasivno dežurstvo sudija produžava se na 24 sata, objašnjava Snežana Bašić.

Predmet rada bečejskoj suda je nedavno bio i slučaj 12 azilanata, zatečeni na teritoriji opštine Srbobran. Njima su izrečene novčane kazne i izrečena im je zaštitna mera udaljenje sa teritorije republike na godinu dana. Kako Bašić ističe, ovakvih je prekršaja veoma mnogo, a samo u proteklih mesec dana broj ilegalnih migranata koje je policija dovela u sud bio je više od 40. Uglavnom su to izbeglica iz Pakistana, Sirije i drugih ratom zahvaćenih područja, prelaze preko Turske, Grčke, Makedonije, kroz Srbiju kako bi prešli granicu s Mađarskom, ušli u Šengensku zonu i tamo zatražili azil. Oko Nove godine je u jednom danu privedeno 40 državljana Ukrajine. Azilante retko kada policija dovede pojedinačno, uglavnom su u grupama, prosečno bude njih desetak. Akcije sprovodi odeljenje pogranične policije, a u zavisnosti od slučaja, izriču se ili novčane ili zatvorske kazne.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име