Izmene i dopune Plana generalne regulacije naselja Bečej, dokument koji donosi novine u vezi sa lokacijama autobuske stanice, buduće toplane, odnosno kotlarnice na biomasu i ostrva na Tisi, na kom bi se gradili rekreativni sadržaji, predstavljene su prošlog petka.

Zakonska je obaveza da u proces donošenja ovakvih akata budu uključeni i građana, pa je zbog toga izmenjeni Plan generalne regulacije imao i javnu prezentaciju, na kojoj, osim novinara i zaposlenih u opštinskoj upravi, nije bilo drugih zainteresovanih, a ni građana.

Katastarska parcela broj 7985/5 K.O. Bečej, odnosno ostrvo na Tisi na kojoj je, prema ranijim najavama, planirana gradnja sportsko – rekreativnog kompleksa za potrebe projekta banje u Bečeju, prenamenjena je iz vodnog u građevinsko zemljište.

Ostrvo sa okolinom | Izvor: Google maps
Ostrvo sa okolinom | Izvor: Google maps

Ostrvo je u funkciji eksploatacije i održavanja okolnih hidrotehničkih objekata – koristi se kao radni i manipulativni prostor, za odlaganje materijala, opreme i slično.

Prema informacijama koje se nalaze u izmenama i dopunama plana najveći dozvoljeni indeks zauzetosti građevinske parcele je 20 odsto, pri čemu bi u obračun ušle površine sportskih terena, platoa i pristupnih staza i saobraćajnica.

Satelitski snimak ostrva | Izvor: Google maps
Satelitski snimak ostrva | Izvor: Google maps

Katastarska parcela 3829 K.O. Bečej, na kojoj bi se gradila kotlarnica na biomasu, nalazi se u istočnom delu prostorne celine „Novo selo” uz železničku prugu. Planom generalne regulacije naselja Bečej planirana je za zaštitno zelenilo.

Što se tiče autobuske stanice u centru Bečeja, ona bi bila izmeštena na parcelu industrijskoj zoni u Bečeju koja je takođe u vlasništvu firme „Bečejprevoz“, dok bi na postojećoj ostalo autobusko stajalište. Ukoliko bi došlo do realizacije onoga o čemu se govorilo, a to je otvaranje supermarketa na tom mestu, potrebno je prethodno napraviti izmene i u vezi sa tom parcelom.

Nacrt Planskog dokumenta objavljen je na sajtu opštine Bečej, a primedbe, fizička i pravna lica, mogu dostaviti isključivo u pisanom obliku Opštinskoj upravi opštine Bečej, Odeljenju za urbanizam građevinarstvo, komunalne poslove,saobraćaj i inspekcijski nadzor, u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 12. decembrom. Javna sednica Komisije za planove Opštine Bečej održaće se 15. decembra u 12 časova u zgradi Opštine Bečej.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име