U Prihvatilištu za životinje na Iđoškom putu u Bečeju nalazi se čak 300 napuštenih pasa, dok je kapacitet 150. Uzrok tome je nedovoljna svest građana o odgovornom vlasništvu i dobrobiti životinja.

Međutim, prenatrpano prihvatilište nije najveći problem, jer i dalje prednjači nedostatak novca za sterilizaciju, vakcinaciju i čipovanje pasa.

Sterilizacija pasa besplatna je od 2007. godine, otkako postoji pihvatilište, a novac za te potrebe najviše nabavljaju od donacija iz inostranstva.

Bečejsko udruženje mladih je u okviru akcije „Pruži šapu, budi drug“ prikupilo hranu za napuštene životinje, zahvaljujući donacijama građana i prodavnice „Trofej“. Oko petnaest kilograma hrane za pse, mačke i kuniće predato je danas prihvatilištu.

Osim zabavnog karaktera, jer je organizovana revija kućnih ljubimaca, tradicionalna aktivnost za cilj je ima promociju odgovornog vlasništva životinja, koje je prema rečima radnika u prihvatilištu, na niskom nivou. Psi, i to uglavnomstariji, udomljavaju se retko.

Inače, u Programu poslovanja Javnog preduzeća „Komunalac“ Bečej za ovu godinu, navodi se da je za nesmetan rad zoohigijeničarske službe i prihvatilišta neophodno obezbediti minimalno oko 4.200.000 dinara bez PDV-a, kao i da je ta projekcija rađena na osnovu prošlogodišnjih prilika i za kapacitet od 180 pasa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име