Građanski savet za javne finansije uputio je organima opštine Bečej tri preporuke koje se direktno tiču novca poreskih obveznika, a sve u cilju racionalnijeg trošenja tih sredstava. Na ovaj način Savet predlaže da čelnici najveće potiske opštine usvoje akt kojim bi se „detaljno i odgovorno“ uredio način korišćenja službenih vozila, reprezentacije i službenih telefona.

 

 

– U uslovima opšte finansije krize javnog sektora smatramo da odgovorna lokalna samouprava mora svesti nepotrebne troškove na minimum. S obzirom na zakonska ovlašćenja lokalne samouprave verujemo da ne postoje opravdani razlozi za troškove stalnih, skoro svakodnevnih, službenih putovanja, s obzirom na to da zakonske obaveze funkcionera ostvaruju radom u organima lokalne samouprave u Bečeju, a u svakom slučaju ne u obimu u kojem se oni pojavljuju u trenutnoj realizaciji budžeta opštine, navodi se u obrazloženju preporuke. I u vezi sa reprezentacijom, ali i korišćenjem službenih telefona, putem ovih dokumenata, Savet zagovara svrsishodnije trošenje novca žitelja najveće potiske opštine.

– Pravo na korišćenje, način i vreme korišćenja službenih mobilnih telefona sa pripadajućom karticom i pretplatničkim brojem izabranih, postavljenih lica i zaposlenih u organima opštine, limit korišćenja i obaveza uvođenja administrativne zabrane, kao i njena automatska prekoračenja propisanih limita, način praćenja troškova, način kontrole nenamenskog korišćenja službenih telefon i sankcionisanje, sve su to pitanja koje bi valjalo uobličiti i u opštinskoj odluci, navode iz Građanskog saveta za javne finansije. Savet, inače telo Bečejskog udruženja mladih (BUM), koji je upravni odbor te organizacije osnovao početkom maja ove godine, ove je tri preporuke predočio nadležnima početkom ovog meseca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име