Savet za zdravlje opštine Bečej objavio je preporuke za sprečavanje širenja korona virusa. 

-Ako osetite simptome prehlade, imate povišenu temperaturu ili ne osećate ukus i miris – ostanite kod kuće i javite se telefonom svom izabranom lekaru. Poštujte mere izolacije, ako vam budu naložene od strane lekara; sigurno je da vam to neće prijati, ali moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima. Nemojte koristiti antibiotike, niti druge lekove bez prethodne konsultacije sa vašim lekarem.

Kada odlazite od kuće, obavezno koristite masku ako ćete biti sa drugim ljudima u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ako ste u kontaktu sa većim brojem osoba. Stavite je tako da vam pokrije i usta i nos, a kada je jednom skinete, odložite je u kantu za otpatke. Pre skidanja maske operite ruke toplom vodom i sapunom ili ih dezinfikujte.

Ruke perite toplom vodom i sapunom u trajanju najmanje 20 sekundi, a nikako ih ne zaboravite oprati nakon ulaska u kuću, dolaska na radno mesto, kontakta sa javnim površinama ili drugim ljudima i životinjama. Nakon boravka na javnim mestima, ako niste u mogućnosti da operete ruke, očistite ih dezinfekcionim sredstvom. Nemojte rukama dodirivati lice, pogotovo nos, oči i usne.

Ako kašljete ili kijate, koristite papirnu maramicu koju ćete odmah nakon toga baciti u korpu za otpatke.

U kontaktu sa drugim osobama održavajte rastojanje od najmanje 1,5 metara, navodi se u saopštenju.

Održavajte redovno higijenu životnog i radnog prostora i često provetravajte prostorije. Za dezinfekciju površina koristite 75 odsto alkohol, asepsol, vodeni rastvor hlora. Ne zaboravite da povremeno dezinfikujete automobil, ključeve, mobilni telefon, naočare, novčanik…

Savet za zdravlje opštine Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име