Ovogodišnju akciju „BEST“ otvorili su Radoslav Ivanović i Igor Kiš
Ovogodišnju akciju „BEST“ otvorili su Radoslav Ivanović i Igor Kiš

Posle lanjske pauze zbog pandemije Kovid -19, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej nastavilo je s tradicionalnim održavanjem preventivne akcije – „Bečejska staza zdravlja – BEST“.

U pitanju je 13. izdanje, koje ima za cilj da promoviše fizičku aktivnost u službi zdravlja.

-Savremen način života je doneo čoveku brojna olakšanja, koja umnogome znaju i da ga ugrožavaju. Najznačajniji faktori rizika su: nedovoljna fizička aktivnost, neadekvatna ishrana i stres. Iz tog razloga naše Društvo promoviše fizičku aktivnost i zdrav način života. Najbezbedniji vid fizičke aktivnosti, bez obzira na godine i zdravstveno stanje, je šetnja, za koju ne treba posebna oprema, već oblačenje u skladu s vremenskim prilikama i dobra volja, naglasio je, između ostalog, prilikom svečanog otvaranja akcije „BEST“ predsednik bečejskih „šećeraša“ Radoslav Ivanović.

U ime lokalne samouprave učesnike akcije pozdravio je na mađarskom jeziku predsednik Skupštine opštine Bečej Igor Kiš, a onda je realizovana akcija u dva dela.

U konkurenciji drugih razreda vodila se žestoka borba
U konkurenciji drugih razreda vodila se žestoka borba

Prepodnevna aktivnost bile su trke mlađih osnovaca. Umesto sve četiri bečejske osnovne škole, akciju su podržale „Zdravko Gložanski“ i „Šamu Mihalj“, pa se na startu, umesto 160, našlo upola manje takmičara, ali kraj staze na bečejskoj „Pogači“ bilo je trostruko više navijača, vršnjaka, roditelja i druge rodbine, prijatelja… Trčalo je po pet devojčica i dečaka u odvojenim trkama svake uzrasne generacije od prvog do četvrtog razreda. Svi takmičari su dobili simbol zrdavlja – jabuku, a najboljima su pripale doplome i medalje. Evo njihovih imena.

Prvi razred – devojčice: 1. Marija Kaurin, 2. Mirka Čabrilo i 3. Sara Barević, dečaci: Bogdan Mikalački, 2. Jovan Sladić i 3. Branislav Mučalov. Drugi razred – devojčice: 1. Doroća Marijaš, 2. Anastasija Barta i 3. Simona Abramović, dečaci: 1. Viktor Reperger, 2. Pavle Lozanov i 3. Ognjen Đurić. Treći razred – devojčice: Ana Šili, 2. Ivona Senti i 3. Klaudija Šebek, dečaci: Denis Guncer, 2. Matija Basarić i 3. Filip Popov. Četvrti razred – devojčice: 1. Katarina Slavnić, 2. Žofija Bečei i 3. Lucija Česak, dečaci: Vasilije Radojević, 2. Nikola Gospođinački i 3. Aleksej Abramović.

Ekipa volontera spremna za realizaciju akcije
Ekipa volontera spremna za realizaciju akcije

Od podneva, naredna četiri sata u glavnoj ulozi bili su odrasli. Posle šetnje od početnog pulta na centralnom gradskom trgu do spomenika Pobeda na šetalištu uz Tisu i nazad, izmereni su im nivo šećera u krvi i visina krvnog pritiska, a oni koji su imali povišene vrednosti ovih zdravstvenih parametara porazgovarali su sa lekarom i dobili savete šta i kako dalje da postupe.

-U ovogodišnjoj akciji direktno učešće uzelo je 80 osnovaca u trkama i 250 odraslih kroz šetnju i merenja, a indirektno se uključilo kroz praćenje dečijih trka, bar, još toliko. Zanimljiv podatak je da je petoro novotkrivenih potencijalnih dijabetičara, jer su merenja pokazala nivo šećera u krvi između 12 i 19. Njima slede posete izabranom lekaru, a potom detaljnija provera i, ako treba, utvrđivanje terapije lečenja. Upravo zbog ovakvih slučajeva su preventivne akcije od koristi, zaključuje Radoslav Ivanović.

Ovo je samo jedan od vidova borbe protiv dijabetesa, jer Društvo za borvu protiv šećerne bolesti bečejske opštine tokom godine organizuje niz edukativnih predavanja za obolele i potencijalne dijabetičare.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име