Međunarodni dan tolerancije neće proći nezapaženo u najvećem srpskom gradu kraj Tise. Jer, Gradsko pozorište Bečej u saradnji sa sa Gimnazijom, Ekonomsko-trgovinskom školom i Kancelarijom za mlade opštine Bečej organizuje 15. i 16. novembra trodelni program koji se u najvećoj meri bazira na priči o vrednostima antifašizma danas.

-U velikoj sali su filmska projekcija i pozorišna predstava, a u Kreativnom centru pod krovom naše kuće uživo razgovor s piscem Ivanom Ivanjiem, rekao nam je direktor Gradskog pozorišta Bečej dr Zdravko Petrović. Naravno, dešavanja su otvorena za sve, ali naš fokus je ovom prilikom na mlade i na njihovo upoznavanje sa najstrašnijim zločinom 20. veka holokaustom.

Program počinje u četvrtak, 15. novembra, projekcijom dokumentarnog filma „Unuk“, za koji je scenario napisao i režirao ga novinar RTV Aleksandar Reljić. Priča je o unuku komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, Hansu Rajneru Hesu i preživeloj logorašici Evi Mozes Kor, koji su u Aušvicu 2014. godine potpisali zavet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu. Prva projekcija je u 13.30, a druga u 19 sati.

Drugo dešavanje zakazano je za 17 sati i tom prilikom će se upriličiti razgovor sa poznatim piscem i kolumnistom Ivanom Ivanjijem, koji je kao dete bio zatočenik koncentracionog logora, a kasnije je bio Titov prevodilac za nemački jezik.

Sutradan, na sam Međunarodni dan tolerancije, u 20 sati na programu je dokumentarna predstava o sećanju na Ivu Lolu, njegovu porodicu Ribar i verenicu Slobodu Trajković imena „Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi“. Predstava je rađena u produkciji beogradskog Reflektor teatra, a režirala je Milena Bogavac. Ulaznice po ceni od 300 dinara su puštene u prodaju.

1 KOMENTAR

  1. Sta je sa srbima koji su preziveli strahote logora ili njihovih potomaka.Molim vas pa zasto uvek jevreji kao zrtve pa bilo je jako visokih oficira u nezaviznoj drzavi hrvatskoj jevreja.Svedoci smo da 55 generacija familije Alkaj jevreja koji se dokazuju i dokazali generacijski anti srpski.Napravite istorijsku paralelu sa nasim zrvtama i nasim narodom,duzno postovanje svim zrtvama nacizma pa i fasizma ali ovo je srbija i po pravilu uvek stradaju samo srbi.Molim vas malo vise zdrave pameti i respekta prema samom sebi.Ovo se odnosi samo na gradjane srpske nacionalnosti !!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име