Lili je od svog prvog dana u azilu
Lili je od svog prvog dana u azilu

U prihvatilištu za pse JP Komunalac Bečej broj zbrinutih pasa kroz godine raste, dok broj udomljenih opada.

Kako pokazuju podaci iz bečejskog azila, 2020. zbrinuto je 348 pasa, dok je udomljeno 165, a 2022. godine zbrinuto je 554, a udomljeno samo 27 pasa. 

Između ostalog, bečejsko prihvatilište ima kapacitet za oko 150 šapa, dok trenutno boravi tri puta više životinja. 

Prihvatilišta su nesrećna stvarnost za hiljade neželjenih i napuštenih životinja. Predstavljaju stresna mesta za psa i boravak u prihvatilištima ima negativan uticaj na njih, a takođe psi trpe stres tokom hvatanja i prevoza u prihvatilišta, navodi se u publikaciji Udomi psa, usreći i sebe i njega

Foto: arhiva | Vlastimir Jankov

Ovo su samo neki od razloga zašto azil ne sme da bude trajni dom za psa, ali uprkos tome, statistika pokazuje da veliki broj pasa koji dospe u prihvatilište u njemu provede čitav život.

Zašto je bolje udomiti psa?

Udomljavanjem se smanjuje broj pasa u azilu, a povećava broj srećnih šapa, kao i samih porodica koje postaju bogatije za jednog novog člana. Pored toga, doprinosite štednji javnog novca, jer se smanjenjem broja pasa u azilu smanjuju i troškovi zbrinjavanja napuštenih životinja. 

Odgovorno vlasništvo je ključ pri smanjenju napuštenih životinja i podrazumeva:

  • ispunjavanje osnovih životnih potreba (hrana, voda…)
  • čipovanje, vakcinacija, čišćenje od parazita…
  • redovne posete veterinaru
  • socijalizacija ljubimca
  • sterilizacija/kastracija

Neodgovorno vlasništvo često dovodi do neželjenog potomstva, koje se nažalost neretko izbacuje na ulicu, samim tim raste broj napuštenih pasa i pasa u prihvalitlištima. 

Ovi psi traže dom!

Bečejski azil nalazi se na Iđoškom putu i trenutno zbrinjava preko 400 pasa koji traže dom. Na društvenim mrežama često kruže fotografije pasa iz lokalnog prihvatilišta koji čekaju novog vlasnika, a sa vama u nastavku delimo samo neke od njih.

Fiđi, Lina, Lili, Siri, Dalton i mnoge druge šape dele slične sudbine, ali svi imaju isti težnju, da pronađu svoju porodicu. Lili je, na primer, od svog rođenja u prihvatilištu, od 2017. godine, dok je Pepita u azil došla u veoma lošem stanju, sa babezijom, slomljenom karlicom, tumorom i starom povredom napuklog rebra.

Ukoliko želite da udomite vašeg novog člana porodice to možete uraditi pozivom na broj 021/6913-570 ili ih posetite na Iđoškom putu u Bečeju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име