Bečejsko udruženje mladih uključuju se u akciju prikupljanja pomoći za trogodišnjeg Ivana Filipčeva koji boluje od cerebralne paralize, kao i deformiteta stopala, strabizma i ima velike poteškoće s hranjenjem. Njegovi roditelji počeli su sa prikupljanjem novčanih priloga, dok će bečejska omladina, kako bi u tome pomogla, realizovati nekoliko aktivnosti.

 

BUM-ov štand, na kom će građani moći da ostave prilog, biće postavljen u petak 13. juna u centru od 17 sati, kada počinje i manifestacija „Bejbi fest“. „Bumovci“ će u subotu 14. juna na Gradskoj pijaci od 8 sati takođe prikupljati novčani prilog, dok će u Centru za decu i mlade biti organizovano druženje volontera sa decom, a roditelji će zauzvrat ostavljati novčani prilog. Termini za održavanje humanitarnih igraonica, navode iz BUM-a, biće naknadno objavljeni.

Pomoći se može na nekoliko načina

Ivanova porodica pokrenula je na društvenoj mreži „fejsbuk“ grupu pod nazivom „Da naš Ivan trči zajedno sa bratom blizancem.“ U nastavku pročitajte reči majke ovog trogodišnjaka.

„Naš sin Ivan Filipčev u martu je napunio tri godine i ne poznaje život kakav poznaju druga deca, ali svaki dan gleda svog brata blizanca Filipa kako trči, skače, vozi motorić i bicikl, hrani se sam, crta, skida se i oblači, pere zube, grli tatu i mamu. Ivan ne može da se okrene sa leđa na stomak, ne može da sedi samostalno, ne može da puzi, nema stoprocentnu kontrolu glave, teško koristi ruke. Ne može ni da zagrli tatu i mamu. Ivan je rođen u trojnoj trudnoći, u 28. nedelji trudnoće, imao je 920 grama, braća blizanci Filip 1.050 grama i Vanja – umro je dva dana nakon porođaja – 1.060 grama. Kao posledice krvarenja na mozgu i hidrocefalusa, Ivan ima cerebralnu paralizu, kao i deformitet stopala, strabizam i velike poteškoće s hranjenjem. Od njegovog četvrtog meseca života vežbamo sa njim svakodnevno po nekoliko časova. Više od godinu dana smo radili terapiju po Vojti, potom smo ga vodili na Devenj terapiju u Mađarsku, a sada, više od godinu dana, idemo na kineziterapiju jednom ili dva puta nedeljno u Vrbas i kod kuće radimo sa njim svakodnevno po nekoliko časova po istom programu. Od proleća ove godine, na predlog interresorne komisije, idemo kod defektologa, a trebali bismo i kod logopeda i somatopeda, međutim, uprkos predlogu interresorne komisije, ti tretmani se ne obavljaju s njim. Odnedavno idemo na jahanje, a uskoro krećemo i na hidroterapiju. Tako malo nedostaje da bi se Ivan okrenuo i da bi mogao da puzi i sedi. Ako to postigne, ima nade da će jednog dana možda stati na svoje noge. To „malo“ i dalji razvoj, uz svakodnevno vežbanje, moglo bi da mu omogući dvonedeljna delfinska terapija, koja se bazira na pomoći delfina u terapeutskom lečenju i rehabilitaciji. Kod pacijenata sa cerebralnom paralizom ostvareni su značajni napreci u razvoju motoričkih sposobnosti, savlađivanju straha i osamostaljivanju, kao i povećanju samopouzdanja. „Grudva efekat“ koji je primećen nakon terapije je da se u mesecima nakon terapije i dalje primećivao napredak. Jedini terapeut sa prostora bivše Jugoslavije koji se bavi delfinskom terapijom je Nikola Radin (fizioterapeut, manuelni terapeut i pisac). On se bavi delfinskom terapijom od 2008. godine. Zahvaljujući njegovoj organizaciji „Dolphin People“, mnoga deca imala su terapiju sa delfinima u delfinarijumu u Antaliji u Turskoj. Da bi Ivan imao mogućnost da ode na delfino – terapiju u Tursku i da radi sa Nikolom Radinom, potrebno je oko 7.000 evra. Mi smo, međutim, u prethodne tri godine potrošili sav novac koji smo imali na Ivanove terapije, i zbog toga molimo dobre ljude da nam pomognu da omogućimo Ivanu da napreduje i da jednog dana možda trči zajedno sa svojim bratom blizancem. Cena dvonedeljne delfino-terapije u Turskoj, u Antaliji, na institutu za delfino – terapiju je 3.500-3.900 evra, zavisno od perioda u godini (terapija delfinima i fizikalna terapija potom), a ostatak novca bi pokrivao put i dvonedeljni boravak u Antaliji”.

 

Dinarski račun: Ivan Filipčev

OTP banka Srbija A.D. Novi Sad

325-9310700693645-84

Uplate iz inostranstva: SWIFT CODE: OTPVRS22

OTP banka Srbija A.D. Novi Sad Bulevar oslobođenja 80 21000 Novi Sad

Republic of Serbia RS35325934170137029010

Ivan Filipčev

Matije Gupca 43

21220 Bečej Republic of Serbia

SWIFT CODE: COBADEFF COMMERZBANK AG, FRANKFURT AM MAIN

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име