Dvadeset žitelja opštine Bečej romske nacionalnosti biće radno angažovano na primarnoj i sekundarnoj selekciji otpada u okviru projekta Inicijativa za inkluziju, čiji je nosilac opština Bečej, vredan 200.000 evra i koji finansira nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

Opština Bečej je jedna od šest lokalnih samouprava u Srbiji koja će na ovaj način radno angažovati jednu marginalizovanu, a partneri na projektu su Centar za socijalni rad, Humanitarno udruženje Đina, kao i Potisje Bečej, koje će, ovako dobiti novih 15 radnika.

Pored toga, nakon što opština kupi mehanizaciju i opremu (kamion i viljuškar), koja će se finansirati iz ovog projekta, i ona će biti data Potisju na korišćenje.

Petnaest od 20 osoba će raditi na deponiji Botra, a preostalih pet će biti angažovani za selekciju i motivaciju, a deo projekta je i vršnjačka edukacija. Prema rečima direktora Potisja, uslovi za njihovo obučavanje i posle rad su stečeni, a sa radnicima će biti i mentori koji će ih obučavati pre svega o bezbednosti na radu tokom selekcije otpada.

Dvadeset osoba romske nacionalnosti dobijaće, najverovatnije od marta, kada krenu da rade, bruto iznos od 250 evra, a biće angažovani na osnovu ugovora o delu, najduže do kraja godine, kada projekat bude treba da se završi. Za sada nije precizirano koliko će sati oni provesti tokom dana radeći na deponiji.

U opštini Bečej ne postoji tačan podatak o broju žitelja romske nacionalnosti, i to je, ocenjuju sagovornici, iz više razloga. Međutim, procena je da su upravo Romi, procentualno, najviše korisnici socijalne pomoći u odnosu na ostale marginalizovane grupe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име