Bečejska opština ima više od 3.600 evidentiranih dijabetičara, predpostavlja se da je još toliko onih koji ne znaju da boluju od podmukle bolesti, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej jedva da je stiglo do 300 članova, a na redovnoj godišnjoj skupštini ih je bilo, tek, pedesetak. Imajući u vidu da se pre svakog ovakvog i sličnih okupljanja besplatno meri nivo šećera u krvi i da se po završetku skupa održi edukativno predavanje iz oblasti koja je aktuelna za dijabetičare, onda zaista čudi da nije veći odziv i na skupovima bečejskih šećeraša i u članstvo Društva. Ali, po ko zna koji put pokazujemo našu narav. Kada nam se nešto servira besplatno i korisno, onda to obično ne prihvatamo. Ko zna, možda će sada da se uveća članstvo, jer je doneta odluka da se simbolična godišnja članarina uveća sa 120 na 200 dinara.

Predsednik bečejskog Društva šećeraša Radoslav Ivanović je podneo izveštaj o aktivnostima i finansijskom poslovanju u godini iza nas, a onda prezentirao plan i program aktivnosti u ovoj godini.

     -Radili smo na okupljanju i zastupanju interesa obolelih od šećerne bolesti, učestvovali u radu Saveza društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti, ali nas zabrinjava što u njemu vladaju loši međuljudski odnosi. Naš predlog je da se svi akteri takvog ponašanja razreše obaveza u Savezu i da se izabere novo rukovodstvo. Posebno smo zadovoljni aktivnostima na organizovanju raznih edukativnih predavanja ne samo za naše članove, već i one koji to nisu ili, čak, ne boluju od dijabetesa. Naše akcije merenja nivoa šećera u krvi u opštinskim naseljima su naišle na dobar odziv meštana i to ćemo nastaviti. Zadovoljni smo i našim prepoznatljivim akcijama, „Zdravlju u susret“, koja se održava u aprilu, mesecu borbe protiv šećerne bolesti, i akcijom BEST – bečejska staza zdravlja tokom septembra. U prvoj je evidentirano 750 merenja, a u drugoj je 505 sugrađana prošetalo stazom zdravlja i onda izmerili nivo šećera u krvi i telesni pritisak, izdvojio je neke od aktivnosti Društva predsednik Radoslav Ivanović.

Bili su bečejski dijabetičari i na prvom međunarodnom sportskom susretu obolelih od dijabetesa u banji Rusandi, učestvovali su u Završnoj konvenciji obeležavanja Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti u Zrenjaninu, a redovni su akteri raznih lokalnih susreta zabavnog ili kulinarskog karaktera i poseticima vrše kontrolu nivoa šećera u krvi.

Finansijsko poslovanje je, samo zahvaljujući angažovanosti rukovodstva Društva  i dobijanju donacija, na „pozitivnoj nuli“. Po svoj prilici će tako biti i ove godine, ali bečejsko Društvo, koje spada u jedno od uspešnijih u državi, nastaviće i dalje da bude u službi članova Društva i ne samo njih.

Po završetku radnog dela Skupštine, održano je edukativno predavanje u okviru kojeg su na temu: Kasne komplikacije dijabetesa govorili lekari dr Rozalija Kormanjoš Senti i dr Srđan Tanurdžić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име