– Svako ko radi na crno i nema ugovor, ove godine će sigurno biti sankcionisan. Kazne su velike, krivične prijave i pet godina pasive. Mislim da ni jednom našem poljoprivredniku nije to u interesu, zato bih ih zamolio da dođu na licitaciju, kaže predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović.

 

Opština Novi Bečej je prošle godine uradila godišnji program izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta, ali su se javili problemi koji su izdavanje odložili. Bilo je neophodno prvo stočarima dodeliti zemlju koja njima pripada, zatim je sledilo potpisivanje ugovora sa njima, kaže Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

„Kasnije kada smo sve to uradili, morali smo da vratimo poljoprivredno zemljište crkvi u Novom Miloševu, pa nas je i to pomerilo u rokovima, na kraju kada smo i to rešili, morali smo da vratimo zemlju hramu u Kumanu i to nas je dodatno usporilo. Zahvaljujem se svešteniku iz Kumana koji je izašao u susret stočarima koji su dobili njihovu zemlju, i ustupio im je na korišćenje. Samim tim nam je olakšao da se ipak održi prvi krug licitacije, iako kasnije nego inače. Zbog kašnjenja prvog kruga licitacije, došlo je do problema oko održavanja drugog kruga u prošloj 2014. godini“.

Šućurović je dodao da postoji loše iskustvo iz 2013. godine, kada nije ni bio održan drugi krug, jer je došlo do zloupotrebe na terenu.

„Ljudi su obradili zemlju, došlo je do dogovora sa ministarstvom i upravom za državno zemljište, gde su ponudili onim poljoprivrednicima, koji su na „crno“ ušli na te poljoprivredne površine, da se dogovore i da plate taj deo parcele koji su radili. Naravno to nisu svi iskoristili, jedan deo zemlje je plaćen, potpisan ugovor, velik deo nije i ja kao predsednik opštine nisam mogao da dozvolim da se to i ove godine desi. Podnećemo krivične prijave protiv svih onih koji su 2013. radili zemlju na crno.“

Prvi čovek opštine Novi Bečej dodaje da je lokalnu samoupravu posetio i republički inspektor za poljoprivredu, pošto je njegov posao bio da spreči zloupotrebu na samom terenu, a on to nije na vreme uradio. On kaže da će lokalna samouprava insistirati da budu kažnjeni svi oni koji su na crno radili zemlju 2013.

„Pozivam sve poljoprivrenike koji su možda i sada ušli u 2014-oj nelegalno u državni posed da dođu 18. i 19. februara, kada će biti licitacija poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, da uzmu te parcele ako ih već rade, jer svako ko radi na crno i nema ugovor, ove godine će sigurno biti sankcionisan. Kazne su velike, pre svega idu krivične prijave i pet godina pasive, mislim da ni jednom našem poljoprivredniku nije to u interesu, zato bih ih zamolio da dođu na licitaciju.“

U drugom krugu izdavanja državnog zemljišta u zakup imaju prava da licitiraju i poljoprivredna gazdinstva koja nisu sa teritorije katastarske opštine, što povećava broj zainteresovanih poljoprivrednika. Ukupna površina zemlje koju izdaje lokalna samouprava na licitaciji je 7.740 hektara, u 2014. godini je izdato 4.776, dok je 2964 hektara ostalo neizdato.

Godišnji plan za 2015. se radi i biće predstavljen u zakonskom roku, što je 31. mart, navode iz lokalne samouprave te banatske opštine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име