Vrhunski sportski rezultat zavisi od ishrane
Vrhunski sportski rezultat zavisi od ishrane

Univerzitetski profesor, doktor sportske medicine, Vladimir Jorga, govorio je sinoć u prepunoj velikoj sali opštine Bečej o sportskoj ishrani, a okosnica njegovog predavanja bili su osnovni kalorijski unosi na dnevnom nivou koji zadovoljavaju potrebe sportista. Poruka bečejskim sportistima profesora Jorge jeste da trening treba da shvate u najširem smisli reči, jer trening nije samo opterećenje, nego i oporavak.

Ishrana je jedna od osnovnih faktora sportskog uspeha i uspešnog treninga, a ona mora biti specifična prema tipu treninga, intenzitetu, trajanju i frekvenciji, modalitetu i oporavku, započinje priču za portal MojBečej.rs Vladimir Jorga.

-Ishrana je individualna i ona treba da obuhvati sva četiri glavna nutrienta: vodu, proteine, ugljene – hidrate i masti. Ishrana u vrhunskom sportu podređena je sportskom rezultatu, a u amaterskom i rekreativnom podređena zdravlju sportiste i kao dopuna treningu kao komponente zdravlja. Što se tiče dela predavanja o vrhunskom sportu, govorio sam o „nutrient tajming sistemu“ – sistem ishrane po treningu, i to pre treninga, u toku i nakon njega, što je potpuno specifična stvar, kaže istaknuti sportski radnik.

Velika je zabluda, ističe Vladimir Jorga, to da je sportska ishrana zdrava ishrana.

-Sportska ishrana je podređena vrhunskom rezultatu, a vrlo je relativno i otvoreno pitanje koliko je ona zdrava na duže staze. Mladi ljudi treba da znaju da moraju da odrede parametre svog zdravlja, da naprave svoj biohemijski profil i da se prema tome odredi plan ishrane, navodi Jorga.

Bečejci su od njega sinoć mogli da čuju i koliko je važna hidratacija u ishrani sportiste.

-Vrlo je važno koja se količina vode unosi u organizam. U raznim časopisima čitate da je preporučljivo dve litre. To nije tačno, jer je to takođe individualno. Za svaku kaloriju treba da se unose jedan mililitar vode i to je nauka verifikovala. Dakle, ako su vaše potrebe 2.400 kalorija, vi morate da popijete 2,4 litre vode. Ništa to nije napamet, nego je to određeno prema energetskim potrebama organizma, objašnjava naš sagovornik.

Na svojevrsnom času o sportskoj ishrani bilo je reči i o suplementaciji, dok bi značaju insulina u ishrani – hormonu veoma značajnom za sportiste, trebalo posvetiti daleko više vremena nego što je juče bilo prilike.

-Tek nekoliko reči sam rekao na temu hormona insulina kao glavnom anaboličkom hormonu koji utiče, ne samo na unos glukoze iz krvi u mišićnu i masnu ćeliju, već koliko on značajno utiče na unos amino – kiselina u mišićnu ćeliju i koliko utiče na oporavak mišićne ćelije nakon treninga, priča stručni predavač.

Publika imala mnogo pitanja za profesora Jorgu
Publika imala mnogo pitanja za profesora Jorgu

Bečejske kajakaše posebno je zanimalo kako da pripreme jelovnik prema treningu, jer imaju dva treninga dnevno, dok je publiku zanimalo i šta profesor ima da kaže o veganstvu kao tipu ishrane kod sportista.

-Drago nam je da je ovaj svojevrsni interaktivni čas profesora doktora Jorge zainteresovao naše sportiste i sugrađane, a o tome svedoče i brojna pitanja koja su postavljena. Zbog interesovanja prisutnih i zbog toga što su utisci predavača pozitivni, želimo i u buduće da organizujemo ovakve skupove, rekao nam je Dejan Terzić, član Opštinskog veća opštine Bečej zadužen za sport i omladinu.

Predavanje o sportskoj ishrani organizovali su Savez sportova opštine Bečej, dok su ga slušali predstavnici gotovo svih sportova u najvećoj potiskoj opštini.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име