Zaposleni u Opštinskoj upravi Bečej, predstavnici civilnog sektora, preduzetnici, novinari i građani, učestvovali su ovog vikenda (21. i 22. mart) na seminaru „Programski budžet i kontrola izvršenja programskog budžeta na lokalnom nivou”.

Dvodevni edukativni skup deo je aktivnosti projekta podržanog od Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Prvog dana seminara predstavljene su nadležnosti lokalne samouprave i način finansiranja. Druga, od ukupno tri sesije, bila je posvećena budžetu lokalne samouprave, govoreno je o struktura lokalnih kasa, vrstama rashoda, izvorima finansiranja i korisnicima budžeta. Programski budžet, praćenje i izvršenje, predstavljen je učesnicima na završnom delu skupa.

Učesnici su se složili oko toga da će im nova saznanja i praktične aktivnosti tokom edukacije tog dana koristiti u budućem radu.

Naime, od ove godine svi javni budžeti rađeni su prema strukturi linearnog budžeta sa elementima programskog, dok je tendencija da se od naredne godine usvoje programski.

Kako je deo seminara bio i praktični rad, ekonomistikinja Hajrija Bugujevci, predavačica na ovom seminaru, ukazala je na pojedine greške u bečejskom budžetu. Naime, ona je izdvojila one programske ciljeve i indikatore koji nisu pravilno definisani, dok je Odeljenje za finansije Opštinske uprave pohvalila, jer je, kako je rekla, pripremilo transparentan budžet.

Drugog dana seminara u okviru projekta, ekonomisti Zoran Bašić i Nenad Radojčić iz Društva protiv korupcije, govorili su o javnim nabavkama. Sesija je bila koncepirana tako da edukuje potencijalne ponuđače o pripremanju tenderske dokumentacije, ali i da im se pomogne da prepoznaju nepravilnosti, pa i samim i tim i da kroz postojeće instrumente ostvare svoja prava u oblasti javnih nabavki.

Partneri Bečejskog udruženja mladih na projektu o programskom budžetu su opština Bečej i Opšte udruženje preduzetnika Bečej.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име