Svrha javno – privatnog partnerstva jeste da unapredi kvalitet života građana na teritoriji na kojoj se posao odvija. Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) održao je radionicu u Ljuboviji u okviru projekta „Značaj dijaloga za lokalni ekonomski razvoj na primeru javnog-privatnog partnerstva“.

Ovaj projekat realizuje „InTER“ zajedno sa Bečejskim udruženjem mladih (BUM), a finansira ga Beogradska otvorena škola (BOŠ) u okviru većeg programa koji finansira Evropska unija.

Javno-privatna partnerstva (JPP) predstavljaju dugoročne sporazume i saradnju između organa javne vlasti (javnih partnera) i kompanija (privatnih partnera) radi obezbeđenja finansiranja, izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja ili održavanja infrastrukturnih i drugih objekata od javnog značaja, odnosno pružanja usluga od javnog značaja.

-Projekti javno – privatnog partnerstva koji u startu uključe građane su uspešni projekti, kaže Vesela Vlašković iz InTER-a.

JPP i koncesije bi po definiciji trebalo da budu i ekonomski isplativi i društveno odgovorni. Sa ekonomskog aspekta, podrazumeva se da se za sredstva investirana u projekat dobije veća vrednost u odnosu na konvencionalno finansiranje (finansiranje iz budžeta, zaduživanje kod banaka ili drugih institucija i dr.). Uključivanje privatnog sektora takođe donosi i određeni nivo znanja i stručnosti koji obično nedostaje javnom sektoru, naročito u određenim oblastima (npr. energetska efikasnost).

JPP podrazumeva da svaki od partnera preuzme rizik kojim može da upravlja na najadekvatniji način, čime se postiže veća efikasnost u korišćenju javnih resursa i bolji kvalitet usluga.

Cilj projekta je da se unaprede kapaciteti lokalnih organizacija civilnog društva u saradnji sa javnim vlastima. Kroz projekat je predviđena organizacija nekoliko radionica u šest opština u Srbiji, Ljubovija, Bajina Bašta, Bečej, Opovo, Topola i Lazarevac.

Predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović izrazio je zadovoljstvo održanom radionicom. Smatra da su projekti ovakvog tipa važni za sve opštine, pogotovu male kao što je Ljubovija. Opština Ljubovija nije do sada imala projekte javno – privatnog partnerstva. Predsednik opštine kaže da će buduće projekte planirati, u skladu sa onim što je primer dobre prakse u drugim opštinama, a to je uključivanje građana.

Radionici u Ljuboviji prisustvovalo je i pet predstavnika iz Bajine Bašte, koji su takođe prepoznali značaj ovakvog vida saradnje.

1 KOMENTAR

  1. U Bečeju smo do sada imali dva takva primera i oba neuspešna, Potisje i zamenu javne rasvete.
    Pogotovo je loš ovaj drugi gde privatnom partneru zamenu 5.000 svetiljki plaćamo 2,2 miliona evra, dok je grad Šabac zamenu isto 5.000 svetiljki uradio samostalno po ceni od 300.000 evra! Ove godine potpisan i treći o košenju i orezivanju, za koji se unapred zna da je isforsiran od viših struktura u Novom Sadu i koji je više milionski štetan po Bečej!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име