Novosadski Edukativni centar za obuku u profesionalnim i radnim veštinama, čiji je osnivač Pokrajinska vlada, promovisao je u Bečeju jedinstvenu uslugu u Srbiji, program besplatne obuke za nezaposlena lica.

-Koristimo mrežu Naconalne službe za zapošljavanje i zato smo u njihovim prostorijama, a sredstva za realizaciju inovativnog sistema za unapređenje znanja i veština po imenu „Znanje svima“ su isključivo iz Pokrajinske vlade, naglašava direktor Edukativnog centra Budislav Medurić. Naš cilj je da pomognemo u smanjenju nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine. Specifični smo po tome da brže reagujemo na potrebe i zahteve trižišta radne snage u odnosu na formalni sistem obrazovanja. Bavimo se i podizanjem kompentencija zaposlenih lica u cilju dokvalifikacije ili prekvalifikacije izazvanih tehnološkim ili organizacionim promenama kod poslodavca. Koristimo iskustva edukativnih sistema Austije i Mađarske, koji su umreženi u sistem EU, gde oko 40 odsto radne snage prolazi u životu kroz ovaj vid obrazovanja.

Ciljna grupa su nezaposlena lica sa posebnim akcentom na pripadnike teško zapošljivih grupa – Romi, izbeglice i interno naseljana lica, osobe s invaliditetom, ruralno stanovništvo, posebno žene i mladi od 15 do 24 godine, ali i starija lica sa 50 do 64 godine.

Edukativni centar raspolaže sa dve učionice u kojima je 40 računara konektovanih na internet, ima pet multifunkcionalnih kabineta, savremeno opremljenu kuhinju za praktičan rad, poseduje salon za obuku i negu lepote i prostor za praktične obuke iz oblasti građevine i obrade metala. Ono što je posebno privlačno u čitavom programu za polaznike koji nisu iz Novog Sada, Edukativni centar raspolaže sa smeštajnim kapacitetom od 43 ležaja, koji je besplatan u vreme trajanja obuke.

Obuke se vrše u samom Edukativnom centru u Novom Sadu, koji je suosnivač jednog manjeg centra u Zrenjaninu i postoji ispostava u Subotici. Postoje obuke kod poslodavca, a razvijaju i pilot projekat – obuku na daljinu putem interneta.

-Vrlo smo elastični i čim se pojavi potreba, mogućnost i interes, pokušavamo da otvorimo novi program kako bi se zadovoljili zahtevi tržišta rada. Pojavila se potreba za obuku pčelara, koje nema nigde u formalnom obrazovanju, i mi ćemo oformiti takvu grupu. Kod nas su prisutne obuke iz oblasti biznisa i poslovanja, građevinarstva, informatike, nege lica i tela, obrade metala, poljoprivrede, starih zanata, stranih jezika, konkretno engleskog i nemačkog, ugostiteljstva i turizma… Dobar je kvalitet obuke, koje traju od 40 do 360 časova, a zapažen je procenat zapošljavanja po završetku obuke, dodao je Budislav Medurić.

Aktivna je u bečejskoj promociji bila i Biljana Rosić iz Pokrajinske vlade, koja je prezentovala detalje pojedinih programa obuka i naglasila da program obuhvata četrdesetak različitih obuka sa teorijskom i praktičnom nastavom, gde se akcenat stavlja na praktični rad. Bilo je i zanimljivih pitanja prisutnih Bečejaca na promociji, a oni koji nisu znali za promociju ili nisu imali vremena da joj prisustvuju, mogu sve informacije saznati na sajtu www.centar.edu.rs.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име