Odbornici Skupštine opštine Bečej glasaće u ponedeljak 26. oktobra na 41. sednici lokalnog parlamenta i o Izveštaju o radu i poslovanju Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju“Bečej. Sastavni deoskupštinskog materijala je izveštaj eksternog revizije poslovanja tog javnog preduzeća u prethodnoj godini.

U napomenama uz finansijske izveštaje za 2014. godinu, u stavki koja se odnosi na troškove goriva, eksterna revizorska kontrola je utvrdila pojedine propuste.

Kako se navodi, JP „Direkcija za izgradnju“ Bečej, u svom sastavu ima dva vozila. Revizorski tim je uzorkovao potrošnju goriva za dva vozila i tom prilikom utvrdio da je potrošnja veća od utvrđenog normativa potrošnje u tehničkim knjižicama od 15 do 25 odsto.

Iz navedenih podataka proizilazi da je potrošnja goriva veća od normirane, kao i da ima materijalni značaj na finansijski rezultat. Revizorski tim je preporučio rukovodstvu Direkcije da preduzme sve mere da se potrošnja goriva svede na standardnu potrošnju propisanu od proizvođača. Dalje, navodi se propust i u stavki vezanoj za putne naloge i zemlji. Prilikom revizije pomenutih naloga, revizorski tim je uzorkovao šest putnih naloga i tom prilikom utvrdio da na svim putnim nalozima nema izveštaja o službenom putu i o svrsi putovanja, što ukazuje da su izveštaji nepotpuni. Takođe, od šest kontrolisanih putnih naloga u svim slučajevima isplaćena je puna dnevnica onda kada je prema vremenu provedenom na putu sledovala samo pola ili nije sledovala ni polovina dnevnice. Navedeni propust, kako je revizija rekla, ima materijalni značaj na finansijski rezultat. Revizorski tim je preporučio rukovodstvu Direkcije da ispita navedene propuste i preduzme odgovarajuće mere. U daljoj alnalizi revizije, ističe se da je JP „Direkcija za izgradnju“ Bečej na dan 31.12.2014. godine iskazalo kratkoročna potraživanja u iznosu od 67.470 hiljada dinara.

Revizorski tim je u postupku revizije kontrolio usaglašenosti i naplativosti, kao i analizu starosne strukture potraživanja od kupaca i na osnovu toga je utvrdio nizak stepen naplativosti i zastarelost dela potraživanja od kupaca. Takođe, potraživanja od kupaca nisu u potpunosti usaglašena sa dužnicima, što nije u skladu sa članom 18. Uredbe o budžetskom računovodstvu. Navedeni propusti, takođe, imaju materijalni značaj na finansijki rezultat. U bilansu prihoda i rashoda u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembar 2014. godine, iskazano je da JP „Direkcija“ ima manjak prihoda i primanja – deficit u visini od 224.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име