Novi Bečej, ilustracija
Novi Bečej, ilustracija

Koncertom Vojvođanskog kamernog orkestra u Domu kulture u Novom Bečeju opština Novi Bečej proslavila je veliki jubilej – 230 godina od kako je Novi Bečej poveljom cara Josifa II dobio status varoši. Ovaj trenutak u našoj istorji označio je privredni i ekonomski razvoj Novog Bečeja.

 Reprodukcija povelje ovom prilikom je uručena predsedniku Skupštine AP Vojvodine, Ištvanu Pastoru koji se uz predsednika opštine, Sašu Maksimovića obratio prisutnima. U holu Doma kulture nalazi se izložba istoričarke umetnosti Jelene Pauljev povodom obeležavanja ovog jubileja.

Priznavanje statusa varoši je bio veliki napredak za ondašnji Novi Bečej i značio je njegov ekonomski razvoj jer se dobijanjem ovog statusa sticalo pravo na održavanje vašara, a tada je to bila prava privilegija, kaže Vladimir Davidović, član radne grupe proslave jubileja: „Važno je pre dobijanja statusa varoši reći da su tačno pre 300 godina, dakle 1718. godine, Banat konačno napustili Turci. Posle toga, ratom razrušen Banat je obišao cer Josif II u dva navrata i video u kojoj teškoj ekonomskoj situaciji se nalazi Banat. To je za njega bio znak da preduzme određene mere, a jedna od mera je bila dobijanje statusa varoši novobečejske. To se desilo 4. avgusta 1788. godine i od tog trenutka Novi Bečej postaje privredno i kulturno središte ovog dela Banata. Meštani, odnosno varočani Novog Bečej su tada dobili priliku da slobodno trguju i to nije bila mala privilegija. To je bila odskočna daska za razvoj kulture i ubrzan rast i razvoj grada.“

 Pored kulturnog dela povodom ovog značajnog jubileja organizovan je i program kojim se promoviše infrastrukturni potencijal.

-Takozvanom investicionom konferencijom želimo da privrednim društvima, političkim subjektima i privrednicima skrenemo pažnju na sebe, na svoje privredne potencijale, pre svega, grinfild i braunfild mogućnosti, demografske podatke kojima raspolaženom, najpre, nezaposlena lica i sve ono što je za privrednike zanimljivo. U okviru foruma i diskusije investitori koji su se u protekle dve godine rešili da svoj kapital i tehnologiju ulože u Novom Bečeju pričaju svoja iskustva sa ovom lokalnom samoupravom i sa opštinskom administracijom, dok kasnije zainteresovani mogu da obiđu naše grinfild i braunfild lokacije. Želimo da pokažemo da smo proaktivna lokalna samouprava, da pozovemo privrednike i privredna društva da dođu kod nas i da ovde ulože svoj novac, isto kao što su i naši preci svojim znanjem, iskustvom i aktivnošću dobiju status varoši i povlastice čije posledice mi danas osećamo, rekao je zamenik predsednika opštine Novi Bečej Branko Svilengaćin.

 

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Sa javnim interesom na ti: Informisanjem do transparetnosti u odličivanju u opštini Novi Bečej“

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име