„Petefijevci“ su doneli novi hleb i repliku mađarske krune | Foto: Vlastimir Jankov
„Petefijevci“ su doneli novi hleb i repliku mađarske krune | Foto: Vlastimir Jankov

Bez obzira na veroispovest i nacionalnu pripadnost, slava svih Mađara Sent Ištvan ili, kako Srbi kažu, Stevanjdan je „po meri“ mnogih Bečejaca.

Ovakva konstatacija se nameće na osnovu dvodnevih događanja u bečejskom delu Donji grad, gde se okupilo množtvo žitelja naše najveće potiske varoši, ali i gostiju sa strane. Zato, valja odati priznanje MKD „Petefi Šandor“, koje je godinama unazad angažovano oko organizacije atraktivnne manifestacije.

Darove su primili Eržebet Kinka, Robert Ric i Jene Hajnal | Foto: Vlastimir Jankov
Darove su primili Eržebet Kinka, Robert Ric i Jene Hajnal | Foto: Vlastimir Jankov

Najavljujući Sent Ištvana, aktivisti MKD „Petefi Šandor“ su, shodno tradiciji, u ovdašnjoj rimokatoličkoj crkvi posvećenoj Svetom Antunu Padovinskom osveštali hleb umešen od brašna pšenice ovogodišnjeg roda. Razumljivo je što su ovaj čin podržale i komšije Srbi, jer se na ovaj način simbolično najavljuje berićetniji period života. Uostalom, osnivač i prvi krunisan kralj Mađara Sent Ištvan, koji ih je uveo u hrišćanstvo i zbog toga 1083. godine proglašen za sveca od Rimokatoličke crkve, 2000. godine je kanonizovala i Srpska pravoslavna crkva kao Svetog Stevana.

Pošto je osveštan novi hleb, članovi MKD „Petefi Šandor“ u narodnim nošnjama su ga, zajedno s replikom mađarske krune, doneli do svečane bine na uglu Republikanske i Nikola Tesla ulice, gde se čitava manifestacija odvijala. Darove su prihvatili u ime domaćina predsednik MKD „Petefi Šandor“ Robert Ric i uvaženi gosti, zamenica predsednika Skupštine opštine Bečej Eržebet Kinka i predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal, koji je izgovorio svečanu besedu, a Eržebet Kinka je pozdravila prisutne u ime lokalne samouprave.

Oni su zgotovili najukusniji juneći perkelt | Foto: Vlastimir Jankov
Oni su zgotovili najukusniji juneći perkelt | Foto: Vlastimir Jankov

Posle oficijelnog dela, Bečejci su uživali u višesatnom muzičkom programu, gde su akteri bili Duvački orkestar bratskog mađarskog grada Čongrada, plesna grupa domaćina, pop pevač Tamaš Vaštag i budimpeštanska rok grupa. Duž pomenutih ulica bila je prava etno izložba, a oko ponoći je nad donjegradskim nebom zasijao vatromet i slavlje je nastavljeno uličnom žurkom pod vedrim nebom.

 

Sve, sve, ali Milicin „birka paprikaš“ | Foto: Vlastimir Jankov
Sve, sve, ali Milicin „birka paprikaš“ | Foto: Vlastimir Jankov

Drugog dana su u centru pažnje bila deca radeći u kreativnim radionicama, kulinari oko 40 takmičarskih kotlića u kojima se krčkao juneći perkelt, ali širili su se dim i opojni miris roštilja, kao i brojni degustatori. Jer, valjalo je sve to pojesti.

-Nema sumnje, naše društvo je najbrojnije, a i specifični smo po tome da, pored takmičarskog junećeg perkelta, svake godine za Sent Ištvana žrtvujemo jednu staru ovcu i kuvamo za sve članove, a ima nas 22, našeg Udruženja i njihove porodice nadaleko poznati „birka paprikaš“. Ove godine je sve u režiji moje porodice. Naša ovca se našla u katlanki, a supruga Milica je pripremila paprikaš kakav se retko nađe na svakodnevnoj trpezi, rekao nam je predsednik Udruženja ovčara Bečeja Đerd Tamaš.

Naravno, ovčiji paprikaš je zgotovljen van konkurencije, a kad je takmičarski juneći u pitanju, onda valja naglasiti da, zahvaljujući brojnim sponzorima, svaki kulinar dobije nagradu. Međutim, nije žiri bio besposlen. Odredili su tri, po njihovom ukusu, najbolja. Prvo mesto osvojio je tandem Franja Varga i Peter Knezi, kojima je, pored pobedničkog pehara, pripala i robna nagrada tableti. Drugo mesto osvojila je Marija Martinek i ona je za nagradu dobila putovanje u mađarsku banju Moraholom, dok je treće mesto osvojio Atila Ferenci i njemu je, pored pehera pripao i bogat paket drvare „Malvin“.

Kotlići postrojeni kao u vojsci| Foto: Vlastimir Jankov
Kotlići postrojeni kao u vojsci | Foto: Vlastimir Jankov

Pošto su, uglavnom, ispražnjeni svi kotlići i podeljene nagrade, orkestar „Harmonija“ je nastavio da svira i sve se pretvorilo u narodno veselje, gde se dobrano potrošila energija i svi su se zadovoljni razišli kućama.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име