Nisu izvršene analize i ne zna se šta je kumovalo skromnom odzivu prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog davanja krvi u Bečeju, da li je još uvek prisutam mamurluk od ispraćaja stare i dočeka nove godine ili priprema za pravoslavni Božić, ali samo 95 odazvanih, od kojih je 91 pregledan, a 88 je dalo krv, među kojima je troje prvi put to uradilo, je neuobičajeno mali broj. Podsećanja radi, lane je krv dalo 127, godine ranije 134…

-Istina je da je bio slabiji odziv, ali zadovoljni smo. Treba imati na umu da je prva akcija ranijih godina bila posle Božića, zatim da smo ovu akciju održali u OŠ „Zdravko Gložanski“, a ne u našoj bazi Gradskom pozorištu, koje u januaru ne radi zbog grejenja… Sve su to razlozi koji su uticali na skromniji odziv, ali verujem da ćemo nadoknaditi to tokom narednih akcija ove godine, rekao nam je aktivista Opštinske organizacija Crvenog krsta u Bečeju Neven Andrić.

Sledeća akcija zakazana je za 10. februar i održaće se u plesnoj sali Gradskog pozorišta. U svakom slučaju, neće biti na odmet da aktivisti Crvenog krsta održe tokom godine nekoliko edukativnih predavanja srednjoškolcima, kako bi im pojasnili značaj dobrovoljnog davanja krvi i na taj način bezbolno izvršili „smenu generacija“.

Jer, brojni humanitarci godinama starosti gube mogućnost da nastave uobičajenom humanošću i pomažu drugima, a mladi još uvek nisu svesni da svaka jedinica dobrovoljno date krvi nekome život znači.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име