Goranski park u Bečeju polako dobija svoju ulogu tokom čitave godine i u svim vremenskim uslovima. Posle pola veka postojanja, krenulo se sa ozbiljnijim infrastrukturnim radovima, koji su preduslov da se na prostoru oko 10 hektara realizuju razni sadržaji u najatraktivnijem delu Bečeja.

-Letos su rekonstruisani sanitarni čvorovi i stigla je voda iz gradskog vodovoda, sada je završena prva faza postavljanja staza u parku, predstoje još dve faze u ovom segmentu i postavljanje javne rasvete, tako da će se Goranskom parku udahnuti nova energija i s pravom će to biti „pluća grada“ koja će moći da se posete tokom svih godišnjih doba danju i noću. Predstojeće redove završićemo u narednoj godini, obećava predsednik opštine Bečej Vuk Radojević. Aktuelni radovi su inicirani od strane Udruženja građana Ekološka mreža „Panonika“, jer su napisali projekat i uputili ga Ministarstvu saobraćaja, građevine i infrastrukture, koje je odobrilo 900.000 dinara, opština je izdvojila nedosatajućih 600.000 dinara i prva faza je završena.

-U sastavu projekta su bile i edukativne aktivnosti vezane za živi svet u Goranskom parku, koje smo sproveli po školama i u samom parku. Imamo još mnogo ideja da Goranski park bude funkcionalan, ali se prvo infrastruktura mora dovesti na željeni nivo. Zadovoljni smo što se krenulo s „mrtve tačke“ i verujem da ćemo uskoro svi uživati u resursima koje Goranski park poseduje, uključuje se u razgovor predsednik „Panonike“ Goran Sadžakov. U prvoj fazi postavljena je jedna staza od glavnog ulaza u Goranski park do i oko središne kružne rundele.

-Tokom druge faza radiće se paralelna staza od behaton ploča istom dužinom i nastaviće se gradnja duple staze do kraja parka prema kompleksu sportskog centra u ukupnoj površini od 715 metara kvadratnih. Treća faza obuhvata radove na prostoru od 247 kvadrata behaton ploča levo i desno od kružne rundele, dodaje direktor Direkcije za izgradnju Bečeja Goran Matić. Pre tri godine je urađena prva javna rasveta u Gornjem parku, gde se nalazi Dečiji dispanzer, i sada je u planu postavljanje javne rasvete u najvećem bečejskom Goranskom parku.

-Sve će biti drugačije kada postavimo javnu rasvetu u parku. U toku je javna nabavka za posao vredan oko šest miliona dinara. Milion i po je obezbeđeno projektom od pokrajinske vlade, a preostalih 4,5 miliona će biti obezbeđeno kroz godišnji program zaštite životne sredine, za šta smo dobili saglasnost od resornog ministarstva. Kada taj posao završimo, sa već pomenutim stazama, udahnućemo novi život Goranskom parku i omogućiti sugrađanima da uživaju u blagodeti koje su generacije pre nas stvorile, zaključuje predsednik bečejske opštine. Imajući u vodi idealan položaj Goranskog parka, koji spaja centar grada sa priobaljem reke Tise, da se izlaskom iz parka stiže na nasip uz reku sa šetalištem, nema sumnje da će za mnoge Bečejce to biti „staza zdravlja“. Jer, ne treba izgubiti iz vida da se u Goranskom parku nalazi više od 2.600 stabala nekoliko desetina različiti vrsta drva i da nije bez razloga nazvan „pluća Bečeja“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име