Rodno zasnovano nasilje, naročito u porodici, iako se najčešće dešava u četiri zida, nije privatna stvar, već stvar od javnog interesa. Psihičko nasilje je najčešći vid nasilja i podrazumeva situacije kada vas partner vređa, ismeva, kritikuje, optužuje, preti vam, naziva vas pogrdnim imenima, ponižava, omalovaža vas ili vašu rodbinu i prijateljice, na primer rečima Ti si glupa, vidi kakva ti je majka, tvoje prijateljice loše utiču na tebe.

Takođe, pod ovakvu vrstu nasilja spada i ljubomora, prisluškivanje razgovora, pretresanje tašne, ograničavanje i onemogućavanje komunikacije sa rodbinom i prijateljima.

Pomoć psihologa je prva karika u lancu koja treba da pomogne osobi da prepozna psihičko nasilje, sagleda situaciju i da pomogne da žrtva načini važne korake kako bi se oslobodila nasilnika i nasilja.

Neupućenost u prava, finansijska nadmoć nasilnika, stid od lokalne zajednice, samo je deo prepreka, da žene koje trpe nasilje budu odlučne i procesuiraju nasilnike. Pored fizičkih povreda, žrtva uvek trpi najmanje još jednu vrstu nasilja, a to je psihičko nasilje. Međutim, pred Osnovnim sudom u Bečeju vodi se nekoliko postupaka zbog isključivo psihičkog nasilja.

M. B. (identitet poznat redakciji) iz jednog bečejskog sela živela je lagodan život sa svojim sada već bivšim mužem. Višegodišnja tortura počela je upravo psihičkim nasiljem, koji ona, kako objašnjava, isprva nije ni prepoznala. Čak ni njena bliska okolina nije psihičko maltretiranja smatrala kao takvo, jer je njen život bio materijalno bogat.

Odlaskom u Centar za socijalni rad kako bi pomogla jednoj starijoj rođaci u prikupljanju lične dokumentacije, ugledala je brošure o nasilju, među kojima je prepoznala i ono što ona svakodnevno proživlja – vređanje, ograničavanje komunikacije sa bližnjima, ograničavanje integriteta, privatnosti. Nažalost, ističe naša sagovornica, sada bi drugačije učinila, budući da je razvod zatražila nakon godina i fizičkog zlostavljanja koje je došlo nedugo po psihičkom.

Projekat „Jednako vredimo – ka efikasnijem informisanju o psihičkom, ekonomskom i fizičkom nasilju nad ženama, sa akcentom na višestruko marginalizovane žene“ realizuje Bečejsko udruženje mladih i putem medijskih sadržaja na portalu MojBečej, uz podršku pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova.

Kadrovi u ovom videu su ilustracija i ne predstavljaju stvarne događaje

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име