Ilustracija: Za zdravlje važna preventiva
Ilustracija: Za zdravlje važna preventiva

Na četvrtoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Novi Bečej koji je danas zasedao, glavna tema bila je upoznavanje sa stanjem bolesti avijarne influence, odnosno ptičijeg gripa na teritoriji Republike Srbije.

Oformljen je stručno-operativni tim za praćenje kretanja bolesti ptičijeg gripa na teritoriji opštine Novi Bečej, a zaključak sednice Štaba je pravovremeno informisanje javnosti i preventiva.

Bolest ptičijeg gripa se pojavila u južno – bačkom okrugu, na teritoriji Koviljskih ritova, a dijagnostikovana je na uginulim labudovima. Veterinar i član Štaba za vanredne situacije opštine Novi Bečej Vojislav Blažin, kaže da bolesti ptičijeg gripa još uvek nema na teritoriji opštine, ali da se moraju preduzeti sve mere zaštite i preventive.

 -Moramo voditi računa jer na ovoj teritoriji postoje zaštićena vodena područja, kao što su Okanj bara, Slano Kopovo, zatim kanalska mreža DTD, Tisa, kao i ostali kanali u okruženju. Ptice iz Evrope koje uglavnom u ovom periodu preleću i sleću na naše područje, čine ga potencijalnim „žarištem“. Iako bolesti kod nas nema, moramo se pripremiti. Nema potrebe za paniku, ali domaćinstva, naročito ona koja se nalaze na obodima naseljenih mesta moraju zatvarati živinu. Za puštanje živine uslediće opomene, kao i rigoroznije mere kažnjavanja onih domaćinstava koja ne poštuju preporuke zaštite. Ukoliko se ptičiji grip pojavi na teritoriji opštine Novi Bečej, dalje ćemo već postupati po zakonski predviđenim merama, kaže Blažin.

Vrsta ptičijeg gripa koja se pojavila na teritoriji Republike Srbije nije zarazna za ljude, ali kada je u pitanju živina, stvara velike ekonomske štete, kako direktne, tako i indirektne.

-Ne postoji vakcina protiv ove bolesti, a jedino rešenje kada dođe do oboljevanja ptica jeste njihova eutanazija. Osnovna preporuka zato i jeste preventiva, odnosno zatvaranje živine u živinarnike i što manji kontakt sa farmama živine, naglasio je Blažin.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име