Mesec bi mogao da pozavidi na kraterima ispred pružnog prelaza
Mesec bi mogao da pozavidi na kraterima ispred pružnog prelaza

Bočar: Svedoci smo izgradnje atraktivnih deonica koridora 10 i ponosni na još neke moderne saobraćajnice u Srbiji, ali godinama se čeka na završetak puta od Kikinde do mosta na Tisi kod Ade u dužini samo 16 kilometara.

Približava se decenija i po kako je zamišljeno da to bude deonica magistralnog puta od Temišvara, preko naše zemlje, do Osijeka, najkraće veze Rumunije do Hrvatske, pa ne čudi što su postavljanju kamena temeljca 27. decembra 2006. godine, između ostalih, prisustovali i preRdstavnici dve nam susedne države.

Slično je bilo i četiri kodine kasnije, 24. decembra 2010. godine, kad je most svečano pušten u saobraćaj. Već tada je prilaz mostu s ađanske strane bio neprimereno talasast, ali se mislilo da se, zbog zakazanog datuma svečanosti, nije finiširao posao. Međutim, deceniju kasnije ništa se nije promenilo.

Zakrpe i rupe se smenjuju na putu
Zakrpe i rupe se smenjuju na putu

Slična situacija je i s banatskom deonicom puta od Kikinde do pomenutog mosta, koja je puštena u saobraćaj, ali bez završnog habajućeg sloja i ubzo su počeli da se stvaraju krateri na putu. U jesen 2018. godine su prvi put zakrpljene brojne rupe, ali su ubrzo počele da se krune asfaltne zakrpe. Iako aktuelna zima nije oštra, rupe na kolovozu su počele da se pojavljuju. Tako će biti dok se ne postavi završni sloj, pa valjda zbog toga nema ni vertikalne ni horizontalne signalizacije na putu. Izgleda čudno, ali mnogi koji krenu u Bočar, s desne strane puta ili Iđoš sa leve, stignu pravo u Kikindu, jer nema putokaza za pomenuta mesta!?

Posebna priča je prilaz od po nekoliko desetina metara s obe strane železničke pruge između Bočara i Padeja. Valjda iz bezbedonosnih razloga, jer nije postavljena rampa, kolovoz nije asfaltiran, pa je, poput mesečeve površine, krater do kratera. Vožnja noću za one koji se prvi put nađu na ovoj deonici može da bude pogubna ne samo za automomil, nego i one koji su u njemu.

U letnjem periodu vožnja „severnobanatskom magostralom“ ima poseban doživljaj, jer trava uz sam kolovoz izraste i preko metra visine, a teren je bogat divljačima i nova mogućnost nesreće na putu je prisutna tokom dana, a tek noću…

Nema sumnje, od toliko najavljivanog projekta magistralnog puta Temišvar – Osijek nema ni „M“, ali čudi da čelnici opština Ada, Kikinda, Novi Bečej i Čoka, kroz čije atare put prolazi, ne pokreću pitanje razrešenja „saobraćajnog čvora“. Ako ne zbog toga što je ovim putem razdaljina između severnog Banata i Bačke prepolovljena, ono da ne bude kasno kad se zbog nebezbednosti dogodi „saobraćajka“ s težim posledicama.

1 KOMENTAR

  1. Pitanje za coklu i lika iz ajde.Opajali svu lovu pa onda jos jednom.Kakva sabracajnica temisvari i putevi.Policija i tuzilastvo prvo pa onda sve iz pocetka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име