Ne morate potrošiti životnu ušteđevinu da biste sebi priredili putovanje za nezaborav. Bilo da se putuje van zemlje, ili se ostaje u Srbiji, gde itekako ima štošta da se vidi, odmor je potreban svakom. Promena sredine, prijaće organizmu, nova poznanstva duši, a obilasci telu. Kako je u jeku sezona godišnjih odmora, pitali smo Turince kakvi su njihovi planovi ovog za ovo leto.

– Bilo je potrebno par godina letovanja u Grčkoj da bih pronašla svoj kutak, ni veliki ni mali, taman toliki da me sve brige napuste, da zaboravim na svakodnevicu i otkrijem čula za koja nisam ni znala da postoje. Među više grčkih ostrva koje sam obišla, posebno mesto ipak su zauzela jonska ostrva: Krf, Lefkada, Kefalonija, Zakintos i druga, manja. Putovanje na jonska ostrva je jedno od onih letovanja koje pamtite za ceo život, na kojima se računi vrlo lako zamrse i u nekim čudnim stanjima duha vrlo lako pogube. Obilazak ostrva je pustolovina koja vas vodi kroz lavirinte plavetnila mora, mirisa maslina i istoriju naših slavnih predaka. Ovde mape ne pomažu mnogo. Na njih obično ne staju sve one skrivene, tajnovite plaže i uvale, mestašca koja pričaju priče i otkrivaju iznenađenja, raspevani meštani i mirisi svežeg limuna. Senovite uličice, uski prolazi, trgovi, balkoni, bašte i pijace. Jonska ostrva, jedna od raskrsnica puteva, kultura, raznih osvajača, imperija, ušuškana u plavetnilu mora i uvek osunčana. Ne treba od njih ništa očekivati, treba ih pustiti da iznenade, rekla nam je Katarina Nikolić, 32, koja ostaje dosledna i ponovo ovog septembra obilazi ostrva u Jonskom moru.

Babići, Milja 32, Željko 37, Nađa stara 2,5 godine ovog meseca putuju na Zlatibor. Planina je njihov izbor i upravo ta u zapadnoj Srbiji kojoj se rado vraćaju. I Tamara Dimitrijević, 20, i Milan Paroški 24, godine, odlučili su se za Srebrno jezero, jer, kako kažu, najbliže im je, a i moraju da usklade sa obavezama koje imaju tokom godine.

Vladimir Paroški,19 godina, planira da letuje ove godine u Budvi u periodu od 30. jula do 10. avgusta. Kaže da prvi put letuje na Crnogorskom primorju, završio je srednju školu i upravo planira odmor koji kaže je zaslužio posle duge i naporne školske godine.

 

Polaznica obuke „Pokreni mehanizam“ Olja Maletin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име