Sela u opštini Bečej, kako sami meštani kažu, povezuju problemi. To su uglavnom manjak lekara po seoskim ambulantama, nedostatak apoteka, nedovoljan broj linija autobuskog prevoza, i to najviše tokom leta kada đaci ne idu u školu, problemi sa javnom rasvetom, lošim putevima, krađama…

Sve to utiče na kvalitet života stanovnika, bez obzira na to da li su muškarci ili žene, stariji ili mlađi. Međutim, život seoskih žena i devojčica je u nezavidnom položaju u odnosu na ostale, naročito stanovnike većih mesta. Zbog toga je Lokalnim akcionim planom za poboljšanje položaja žena i rodnu ravnopravnost u opštini Bečej, koji je trenutno u fazi predstavljanja, upravo naglašeno da se na položaj seoskih žena naročito mora obratiti pažnja i pružiti im se sva moguća pomoć kako bi im svakodnevica bila bolja, a sela, sa druge strane, s tim u vezi, opstala.

– Do Nove godine ćemo imati problem sa nepostojanjem lekara u selu, a već sada doktorica koja odlazi u penziju, od pet dana, tri bude kod nas, a dva u Mileševu, kaže predsednik Saveta mesna zajednice Radičević Igor Brać, sela koje je uvek važilo za „mlado“, budući da su tu živeli i mladi koji sada, nažalost, ima sve manje.

Kao i Draga Marjanović, predsednica veoma aktivnog tamošnjeg udruženja „Mak na konac“, Brać je saglasan sa tim da je ogroman problem, naročito žena, prevoz do Bečeja i Novog Sada, što se mora rešiti.

-Mislim da će nam u narednom periodu akcenat biti na zaštiti starih i pomoć nemoćnim osobama. Kako stvari stoje, bojim se da nas neće imati ko da sahrani, kaže sa zabrinutošću Draga Marjanović.

Naši su sagovornici nacrt LAP-a za rodnu ravnopravnost ocenili pozitivno i izrazili velika očekivanja od njega, a sve kako bi se život žena na selu, pa i celokupnog stanovništva poboljšao. Kroz čitav dokument, što se tiče ciljeva i aktivnosti koje treba sprovesti, naglasak je stavljen na žene sa sela.

Žene na selu, kaže statistika, manje prijavljuju nasilje u porodici od žena u gradovima, a svakodnevno se muče, kao i muškarci, sa ostvarivanjem prava na zdravstvenu zaštitu, ali i kada su u pitanju druga prava, dok su deca, a naročito devojčice, uskraćena, u odnosnu na decu iz većih mesta, za bavljenje sportom.

Dokument koji Skupština opštine Bečej treba na jesen da usvoji, nakon Mesne zajednice Mileševo, predstavljen je u Radičeviću, malom selu opštine Bečej, gde se stanovništvo trudi da organizuje sebi i svojim meštanima što više sadržaja kojim bi se promovisali zdravi stilovi života, razvijala kreativnost i privreda, deca podsticala na bavljenje sportom… Međutim, podrška koja dolaze iz matične opštine nije sasvim dovoljno, a biće je u budućnosti potrebno sve više.

Na sastanku sa meštanima Radičevića moglo se čuti da jedino zajednica koja je složna može da na bolje promeni kvalitet života žitelja i da jedino u takvim sredinama ljudi kvalitetno žive.

Nakon Mileševa i Radičevića, lokalni akcioni plan biće predstavljen i u Bačkom Petrovom Selu i u Bačkom Gradištu kako bi žiteljke i žitelji tih mesta takođe neposredno mogli dati komentare na taj dokument, koji za cilj ima da poboljša položaj svih stanovnika, najpre žena i devojčica, pre svega kada je u pitanju bezbednost, bavljenje sportom i rekreacija, usluge za koje građani plaćaju, poput zdravstvene zaštite, komunalnih pitanja, ekonomsko osnaživanje…

Nakon rasprave o Lokalnom akcionom planu održe i u drugim selima opštine Bečej u avgustu, sledi i ona u Bečeju, gde se takođe očekuju komentari građana  pre nego što dokument uđe u skupštinsku proceduru i na jesen bude usvojen u lokalnom parlamentu.

Komentari na dokument mogu se u pisanoj formi upiti preko sajta opštine Bečej, do 10. septembra.

Podsetimo, opština Bečej je pre gotovo dve godine usvojila Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti čime je poslala jasnu poruku da želi da unapredi rodnu ravnopravnost u njoj i da poboljša položaj, odnosno kvalitet života stanovnica, ali time i stanovnika. Podršku da LAP izradi na kvalitetan način opštini Bečej je pružila Stalna konferencija gradova i opština.

 

Više u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

1 KOMENTAR

  1. Pa svi seljaci iz okolnih sela su u beceju.Policija,lokalna samouprava,vise manje svi su u javnim preduzecima.Nesto kao privilegovani-neophodni su nam ovde.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име