Bečejsko udruženje mladih i Fake News Tragač kreirali su edukativne kartice kao alat za realizaciju radionica o medijskoj pismenosti, i isto tako osnažili su dvadesetak mladih ljudi iz 10 različitih organizacija krajem prošle godine. 

Trenutno su radionice o medijskoj pismenosti u punom jeku, uz pomoć kreativnih MOPS kartica, koje su namenjene svim uzrastima.

Ovaj alat posebno je namenjen omladinskim radnicima i radnicama, vršnjačkim edukatorima/kama, ali i nastavnicima i profesorima u školama koji žele da na interaktivniji način uče sa đacima o medijima i medijskoj pismenosti.

Utisci sa radionica medijske pismenosti

Radionica medijske pismenosti u osnovnoj školi u Nadalju

MOPS kartice su vrlo korisna stvar u neformalnom učenju, zato što kroz kreativnost,  zabavu i timski rad mogu da se usvoje znanja o različitim vrstama medijskog sadržaja. Radionice sam održao sa učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole, mogu da kažem da je iskazana velika zainteresovanost za temu medijske pismensoti, a da su tome najviše doprinele edukativne kartice, kaže Uglješa Surdučki.

Do sada održano je oko 20 radionica medijske pismenosti širom Srbije, a kako kažu iz Bečejskog udruženja mladih, postoji velika zainteresovanost drugih škola i organizacija koje žele da isprobaju edukativne kartice i koriste ih u edukativne svrhe.

Gordana Adamov na radionici u Somboru

Drago nam je što postoji veliko interesovanje za alat koji se može koristiti u okviru radionica medijske pismenosti. Ono na čemu trenutno radimo je distribucija kartica svima koji su zainteresovani, pošto nam se javljaju organizacije širom Srbije, ali i škole koje zanima ova tema što nam je posebno drago, kaže Gordana Adamov iz BUM-a.

Svoje utiske prenela nam je i Kristina Miloradović iz udruženja građana Svet reči, koja je krajem 2022. godine osnažena da održava radionice medijske pismenosti.

Kristina Miloradović na radionici u Požarevcu

Ubedljivo najzanimljiviji deo za sve učesnike, pa i nas koje smo držale radionicu, jeste bila igra koju su opisali kao korisnu i zanimljivu, pre svega jer im je pomogla da nauče nove medijske formate i sadržaje, kao i kako ih mogu zajedno kombinovati.

Ovaj edukativni alat je nastao u okviru projekta „Medijski pismeni mladi protiv dezinformacija“ koji sprovode BUM i FakeNews Tragač, a koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име