Položaj i status zaposlenih u Srbiji bitno je pogoršan usled korona virusa. Regulativa u oblasti rada u našoj zemlji je dobra, ali su problem primena i delovanje nadležnih institucija koje treba da štite zakon, a time i radnike kada su im prava narušena.

O radnim pravima koja pripadaju najvažnijim ljudskim pravima, kao i socijalnom dijalogu koji je u povoju, za portal MojBečej govorio je pravnik Dejan Škorić.

Zloupotrebe poslodavaca i široko tumačenje su, navodi naš sagovornik, veliki problem. Uz to, tu je nepostupanje nadležnih institucija u zaštiti tih prava – inspekcija rada donosi šture odluke, iako ima široka ovlašćenja. Onda kada, veoma retko u odnosu na broj prijava, inspekcija podnesi prekršajne naloge, kazne su ispod minumuma, iako Zakon o radu propisuje visoke kazne. Uz to, ti sporovi su spori, a neretko i zastare.

Zaštita kod nadležnih osnovnih sudova je takođe neefikasna, iako je tu važi pravilo hitnog postupanja.

Od dana podnošenja tužbe, do presude prođe nekad i dve godine, iako je u ovim slučajevima postupanje sudova hitno. U malim mestima ne postoje specijalizovana sudska sudska veća, pa je praksa sudova neujednačena.

Sve tu to problemi, uz rad na crno i nepoštovanje mera za bezbednost na radu zbog čega je u Srbiji tokom jedne godine život izgubilo 50 radnika.

U delovanju značajnog tela za kvalitet života građana kakav treba da bude lokalni Socijalno – ekonomski savet, u ime lokalne samouprave, pored partnera – sindikata i poslodavaca, treba da učestvuje osoba koja suštinski donosi odluke u opštini, odnosno gradu, kaže naš sagovornik.

Sve tu to problemi, uz rad na crno i nepoštovanje mera za bezbednost na radu zbog čega je u Srbiji tokom jedne godine život izgubilo 50 radnika.

Projekat „Više odgovornosti u lokalnoj vlasti“ podržava Olof Palme Međunarodni centar, a sprovodi Bečejsko udruženje mladih.

1 KOMENTAR

  1. Srbija nema zakon o radu.Kad se pogleda eto sudska praksa i razna iskustva,ovo je divlji zapad.Nigde ovo nema !!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име