becej centar

Za žitelje našeg najvećeg potiskog grada današnji dan je od dvostruke važnosti. Ceo svet, pa i Bečej, obeležava Dan potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, a Bečejci dodatno komemorativnim skupom kraj spomen obeležja „Zid smrti“ prisećaju se i 11. novembra 1941. godine, kada je fašistički plotun ugasio 12 mladih života.

Međutim, odnos prema ova dva datuma ima različite aršine. Opštinska organizacija SUBNOR u Bečeju ovaj drugi datum tradicionalno obeležava komemoracijom i polaganjem cveća na mesto gde je pre 74 godine u 13 sati sprovedena odluka Prekog suda načelnika mađarskog kraljevskog Generalštaba u Bečeju. Tada su streljani golobradi mladići Borislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Ivan Ćirić, Gotfrid Hove, Teodor Cvejanov, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović.

Tim povodom, bečejska boračka organicija poziva sugrađane, prvenstveno potomke streljanih mladića i ostalih žrtava fašističkog terora, ali i simpatizere NOB i sve antifašistički opredeljene ljude da dođu 11. novembra (sreda) u 11 sati i odaju poštu žrtvama prvog streljanja u Bečeju tokom Drugog svetskog rata. Jer, po istoj presudi 20. januara 1942. godine obavljeno je i drugo streljanje 11 mladih ljudi na pomenutom mestu (Fadipov zid). Međutim, prvi datum se ne obeležava adekvatno značaju. Istina, svi se raduju što je neradni dan, a mnogi i ne znaju zbog čega. Što je najgore, ni ne pitaju se zašto je neradni. Važno je da se ne radi. A da li je, baš, to najvažnije?

Za razliku od mnogih drugih gradova u našoj zemlji, Bečej je jedan od retkih koji ima spomenik u čast Kralja Petra I Karađorđevića, samim tim i mesto da se polaganjem cveća na spomeniku „čika Peri Oslobodiocu“ oda poštovanje golgoti koju su srpski vojnici doživeli u Prvom svetskom ratu i pomen brojnim žrtvama u njemu.

Istina, pre toga bi neko morao nešto da preduzme da se oskrnavljeni spomenik, rad vajara Milana Nedeljkovića, popravi. Kada već nije urađeno za današnji dan, ima vremena do 1. decembra, dana kada je 1924. godine spomenik otkriven i krasio centralni gradski trg do 1941. godine, odnosno 1991. godine kada je posle pola veka restauriran i postavljen na sadašnje mesto ispred Tehničke škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име