Prljava voda stigla u Staru Tisu | Izvor: EPV
Prljava voda stigla u Staru Tisu | Izvor: EPV

Po dojavi uznemirenih građana iz vikend naselja kod Bisernog ostrva u Bačkom Gradištu Ekološki pokret Vrbasa je nadležnim institucijama i inspekcijama prijavio prodor zaprljane vode iz jezera Vagan, odnosno iz starog ribnjaka u zaštićeno prirodno dobro Stara Tisa.

Nakon reakcije građana i prijavi ovog slučaja, čuvarska služba izašla je na lice mesta je obustavila dalje ispuštanje vode.

-Povodom vaše prijave da je došlo do akcidenta na području parka prirode Stara Tisa kod Bisernog ostrva, u kontaktu sa čuvarskom službom upravljača zaštićenog područja JP „Komunalac“ Bečej, obavešteni smo da jeste došlo do isticanja manje količine vode iz jezera Vagan u Staru Tisu, da je čuvarska služba odmah izašla na lice mesta, obustavila dalje upuštanje vode, sačinila zapisnik i da nema štete na biljni i životinjski svet zaštićenog područja. Takođe su fizička lica koja su u posedu jezera Vagan upozorena da upuštanje vode iz jezera u Staru Tisu bez analize nije dozvoljeno, navode u odgovoru iz Odeljenja za kontrolu zaštite i korišćenja prirodnih dobara i ribljeg fonda Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

U prijavi akcidenta koju je uputio Ratko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbasa navodi se da prelivanje desilo, kako fotografije pokazuju, preko ventila kojim upravlja staratelj prirodnog dobra  – Javno preduzeće „Komunalac“ Bečej.

-Zahtevamo da ispitate okolnosti u kojim se desio ovaj akcident, odgovornost staratelja i novog zakupca Vagana, kakve su posledice po živi svet Stare Tise i da nas o svemu izvestite, naveo je u dopisu Đurđevac.

Foto: EPV
Foto: EPV

Nakon dobijenog odgovora iz pokrajinskog sekretarijata, Đurđevac je naveo sledeće – Nadamo se da će se privatni subjekat pridržavati vašeg uputstva. Naše informacije su da količina ispuštene prljave vode i nije baš zanemarljiva. Obaveštavamo vas da je nad ovim područjem uspostavljen civilni monitoring zainteresovanih građana, te smo slobodni izvestiti vas o eventualnom budućem protivpravnom ponašanju ili naknadnim negativnim posledicama u Staroj Tisi.

 

„Komunalac‟: Reagovali smo pre dva dana, jutros podneli dve prijave nama nadređenim organima

Direktor Javnog preduzeća „Komunalac‟ Bečej Željko Plavšić rekao je za portal MojBečej da je slučaj ispuštanja vode u Staru Tisu primetio radnik na terenu, te da je potom ono odmah zaustavljeno.

-Naš čuvar prirode je 24. februara ujutro primetio ispuštanje, isti dan je zaustavio curenje kontaktirajući ljude koji su zaduženi za to na terenu. Isti dan je sačinio zapisnik o tome. Danas ujutro je naša prijava o dešavanjima prosleđena nadležnim ustanovama. Nikakvim ventilom u celom sistemu ribnjaci – Stara Tisa – DTD kanal naše preduzeće ne upravlja, naveo je direktor „Komunalca‟.

Po pravilima, objašnjava Plavšić, 10 dana pre bilo kakvog ispuštanja onaj ko to radi je dužan da obavesti bečejsko komunalno preduzeće, DTD, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, resorni pokrajinski sekretarijat i Vode Vojvodine, sa analizom vode od Prirodno – matematičkog fakulteta.

Inače, sedam čuvara javnog preduzeća kontroliše oko 20 kilometara obale parka prirode, plus teritorija čitavog područja van nje. Plavšić dodaje – građani su važan partner u situacijama poput ove.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име