A kivágott tölgyfák helyére jövőre új facsemetéket ültetnek.
A kivágott tölgyfák helyére jövőre új facsemetéket ültetnek.

Prvo je završena rekonstrukcija kolovoza Državnog puta drugog reda na deonici Bečej – Bačko Petrovo Selo, što je, s aspekta bezbednosti saobraćaja, bio prioritetan posao, a sada se realizuje Studija sanacije Spomenika prirode „Drvored hrastova kod Bačkog Petrovog Sela“, koju je uradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Reč je o stablima starosti oko 150 godina, a drvored je, Rešenjem Skupštine opštine Bečej, 1975. godine stavljen pod zaštitu i pripada zaštićenom području lokalnog značaja treće kategorije. U međuvremenu su razni faktori uticali da vremešna stabla u jednoj od najstarijih aleja hrasta lužnjaka u Srbiji propadaju, pa je bilo krajnje vreme da se sprovedu mere sanacije i kasnije nege atraktivnog spomenika prirode. Radovi su, odlukom bečejskog parlamenta, lane povereni ovdašnjem JP „Komunalac“ uz nadzor stručnjaka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

– Zavod za zaštitu prirode je 2015. godine uradio Studiju sanitarne seče i zaštite drvoreda s obe strane puta. U skladu sa Studijom, uklanjaju se dotrajala stabla hrasta lužnjaka i stabla koja ne pripadaju ovoj vrsti drva i na njihova mesta zasadiće se nove sadnice hrasta lužnjaka, a na preostalim stablima sprovešće se mera nege i zaštite. Naše preduzeće ima obavezu da realizuje aktuelnu sanaciju po projektu, a potom obeleži da je to zaštićeno područje, pripremi plan upravljanja i program zaštite spomenika prirode i u skladi s tim organizuje negu i zaštitu, jasan je direktor JP „Komunalac“ Željko Plavšić.

U toku je sanacija drvoreda kod Bačkog Petrovog Sela
U toku je sanacija drvoreda kod Bačkog Petrovog Sela

Znajući da hrast ima posebno značenje i mesto tradiciji srpskog naroda, razumljivo je zadovoljstvo što se pristupilo sanaciji starog i atraktivnog drvoreda hrasta lužnjaka.

-Zahvalni smo svima koji imaju udela u sanaciji drvoreda hrasta u blizini našeg sela, jer su meštani emotivno vezani za ovaj drvored, iskrena je sekretar Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo Magdolna Pece.

Mehanizacija JP „Komunalac“ je na terenu već desetak dana. Vremenski uslovi su pogodovali radovima, ali zbog obaveza da urade sadnju vetrozaštitnog pojasa na drugoj lokaciji neće moći neprekidno da budu angažovani na sanaciji drvoreda u blizini Bačkog Petrovog Sela.

-Drvored ima ukupno 84 stabla hrasta lužnjaka, 46 sa desne i 38 sa leve strane puta. Devet stabala je posečeno i uklonjeno, a kod ostalih se orezuju suve grane, što je, s obzirom na saobraćajnu frekvenciju, vrlo zahtevan i složen posao. U svakom slučaju, sve će biti okončano do kraja godine, rekao nam rukovodilac radova na terenu zaštitar bilja u JP „Komunalac“ Aljoša Bošković.

Nema sumnje, bezbednost saobraćaja na deonici spomenika prirode biće daleko veća, a i estetski će aleja drvoreda hrasta dobiti na značaju. Nije na odmet istaći da se u drvoredu nalazi stablo visine 25 metara i obima 130 centimetra, što je drugo po gabaritu u Vojvodini i biće prigodnom tablom obeleženo, tako da će putnici namernici imati priliku da ga vide i saznaju nešto više o čitavom spomeniku prirode botanikog karaktera.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име