Rekonstrukcija centralnog trga u Bečeju počeće sutra 15. septembra, tačno mesec dana nakon što je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić potpisao ugovor sa izvođačem radova firmom „Put-invest“ DOO PZP, Bački Petrovac, koja je nosilac radova konzorcijuma izvođača.

Radnici konzorcijuma kojem je putem javne nabavke poveren posao rekonstrukcije centralnog trga u Bečeju danas (14. septembar) su na mestu budućih radova postavili zaštitnu ogradu, koje ujedno predstavlja svojevrsne koridore za kretanje stanovništva, rekla nam je Daniela Doroslovački, pomoćnika predsednika opštine Bečej zadužena za urbanizam, građevinu i komunalne delatnosti.

Prvo će se skidati granitne ploče sa postolja kipa, potom će ceo spomenik Slobode biti premešten na Kej kraj Tise u Bečeju, na kraju Zelene ulice, a projekat njegovog izmeštanja izradio je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Paralelno će biti sprovođeni radovi na toplovodu koji bi trebalo da budu završeni do nove grejne sezone.

Postoji i svojevrsna druga faza rekonstrukcije koja podrazumeva postavljanje fontana, za šta će biti raspisana nova javna nabavka čija je procenja vrednost oko 10 miliona dinara.

Konstrukcija fontane predviđena je kao stalna predstava vode i svetla. Kako se na trgu odvijaju različite manifestacije u organizaciji opštine, konstrukcija fontane omogućava da se u takvim prilikama montažno demontažno postavlja pozornica/bina, a unutrašnja kružnica služi za „izascenski“ prostor.

Podsetimo, radovi na rekonstrukciji centralnog trga u Bečeju iznose 111 miliona dinara bez PDV-a.

Nov trg u Bečeju biće znatno bogatiji zelenilom, iznivelisan. Popločanje će biti u bojama stare Pogače. Uporedo će se raditi i rekonstrukcija trotoara u ulici Braće Tan, kao i oni u Zelenoj i u Glavnoj ulici, u istim bojama kao trotoari u centru najveće potiske opštine.

Inače, kako je na prezentaciji ove investicije odbornicima Skupštine opštine Bečej navedeno pre više od dve godine, uoči usvajanja odluke o kreditnom zaduženju iz kog se rekonstrukcija i finansira, novoprojektovano rešenje je sinteza kružnih elemenata data u koncepciji popločanja, kao podsetnik na ranije slike ovog prostora kroz vreme, navode autori prezentacije budućeg izgleda trga.

Ovaj motiv kompoziciono čine isečci kružnice rezervisani za glavnu gradsku fontanu, zeleni „tepih“ travnjak, sezonsko cveće i klinker popločanje u dve nijanse koje ih povezuje u jedinstvenu celinu. U samom središtu rezervisan je prostor za svetlosno – skulpturalnu vertikalu.

Osim bačkopalanačke firme koja je na čelu konzorcijuma, u rekonstrukciji trga u Bečeju učestvuju i „Put-invest“ DOO za izvođenje građevinskih radova, Sremska Kamenica, „Energy pro“ DOO za trgovinu na veliko i malo, Novi Sad, DOO za proizvodnju i trgovinu „Intec“ Novi Sad i „Ekonomistelektro“ DOO Beočin.  Rok za izvođenje radova je 210 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име