Radnici Elektrodistribucije Novi Sad (EDNS) rade na rekonstrukciji 110/35 kilovatnog postrojenja na Srbobranskom putu sa ciljem povećanja pouzdanosti i sigurnosti napajanja domaćinstava u opštini Bečej, ali i u Industrijskoj zoni u gradu na Tisi.

 

Rekonstrukcija 35 kilovatnog postrojenja završena je prošle nedelje. Investicija EDNS vredna je preko 100 miliona dinara, radovi bi trebalo da budu završeni do novembra ove godine, a nadležni tokom tog perioda ne očekuju prekide u isporuci struje. – Ovakve rekonstrukcije u Bečeju praktično nisu rađene 32 godine. Radovi idu predviđenom dinamikom i očekujem da ćemo sve završiti u predviđenom roku – rekao je Bojan Atlagić, generalni direktor EDNS. Da se na rekonstrukciji postrojenja radi punom parom govori i podatak da je danas (17. april) pokraj Srbobranskog puta u isto vreme radilo preko devedeset ljudi.

– Za područje Bečeja ovo predstavlja otvaranje novih pravaca i perspektivu razvoja i značajnijih industrijskih objekata koji će moći da povuku veće količine energije iz ovog objekta. On je do sada bio na ivici granice eksploatacije. Čak je prelazilo i nominalne snage koje su predviđene na ovom području. To je red veličine nekih 20 do 24 megavata i u slučaju „ispadanja“ nismo imali mogućnost rezervisanja na 20 kilovatnom naponu za više od 10 megavata. Međutim, izgradnjom ovog objekta do novembra će se pojaviti mnogo veća mogućnost i veća pouzdanost napajanja ovog područja. Postojaće transtormator 110/20 Kw koji će moći da se optereti sa 31 Mw, drugi transformator će mu biti kompletna rezerva, a treći 110/35 koji će napajati Bečej i Industrijsku zonu. To su značajna ulaganja, ali pružaju veliku perspektivu razvoja područja Bečeja – rekao je Dušan Čomić, tehnički direktor EDNS. – Ovo je ogroman iskorak u odnosu na prethodni period jer ovim energetskim osnaživanjem dobijaju svi građani opštine Bečej. Dodatno se ojačava energetski potencijal i ono što je do sada bilo nemoguće zamisliti da, kada se pojavi kvar ili havarija na energetskoj mreži, građani to neće osetiti u najvećem delu slučajeva. A ne kao do sada da se pri svakom kvaru ili havariji isključuje struje delu korisnika. Celokupan konzum u opštini Bečej dobija ovom investicijom, a paralelno sa tim ovo je i u kontekstu infrastrukturnog opremanja Industrijske zone koja će biti daleko energetski snažnija nego što je to sada slučaj – rekao je Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej. Zanimljiva je i činjenica da se staro postrojenje koje se uklanja prostire na oko 1.500 metara kvadratnih, a da novo, mnogo snažnije, najsavremenije Simensovo postrojenje, zauzima svega osam kvadrata. Inače, u opštini Bečej se za 24 časa potroši oko 650.000 kilovata električne energije.

Opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име