Republički seizmološki zavod je danas (6. maj) u 15:51 časova registrovao zemljotres magniture 2,3 jedinica Rihterove skale nedaleko od Bečeja. Intezitet u epicentru procenjen je na III stepena Merkalijeve skale.

Zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

U poslednje vreme nije bilo ovakvih dešavanja na teritoriji naše opštine, a stariji sugrađani su doživeli takozvani „Bački vulkan“ kada je 1969. godine iz zemlje počeo da šiklja vatreni plamen. Tada je došlo do erupcije ugljen-dioksida s dubine od preko 1.000 metara, koja je sanirana tek nakon šest meseci.

Erupcija se dogodila van naseljenog mesta i nije predstavljala direktnu opasnost za sam Bečej, ali prema nekim svedočenjima, zbog visoke koncentracije ugljen-dioksida u tom području je zabeleženo i nekoliko smrtnih slučajeva.

Ispod Bečeja se nalazi jedno od najvećih nalazišta ugljen-dioksida u Evropi, a posledice tog Bačkog vulkana osećaju se i danas, jer se tadašnjom erupcijom taj gas, s nešto metana, utisnuo i u pliće vodonosne i gasonosne horizonte, pa je to podzemlje u izvesnom smislu pod naponom.

Eksperti navode da za Bečej nema nikakve opasnosti ukoliko se ne ulazi u te slojeve.

Foto: emisija „Varošarije“ iz 1988. godine

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име