Prenosimo utiske sa studijskog putovanja u Švedskoj Jelene Brankov Čerevicki, koordinatorke za poslove iz oblasti rodne ravnopravnosti u Opštinskoj upravi Bečej.

 

Prva faza Advanced International Training Programme sa temom Local Democracy and Social Sustainability with a Gender Perspective 2014-2015 u organizaciji Swedish International Centre for Local Democracy (ICLD) je kao tronedeljno studijsko putovanje sprovođen u tri švedska grada – Vizbiju, Stokholmu i Geteborgu. Tri nedelje odlično organizovanih aktivnosti – predavanja, vežbi, poseta institucijama ili predstavnika institucija nama. U periodu od 19. maja do 7. juna 20 učesnica i tri učesnika iz sedam zemalja istočne Evrope, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Turske, Moldavije, Ukrajine i Gruzije imala su priliku da upoznaju zemlju domaćina i horizontali i po vertikali. Iz naše zemlje smo bili nas troje, Rozeta Aleksov kao predstavnica SKGO i Zoran Kovač i ja kao „pilot opština Bečej” sa Project for change baziranom na primeni rodnih indikatora u sistemu programskog budžetiranja koji nas čeka počev od sledeće godine. Prva destinacija je Vizbi na ostrvu Gotland, sedište ICLD i mondensko letovaliste. Radili smo u kampusu Uppsala univerziteta, bili smesteni u hotelu sa 4 zvezdice, upoznavali se međusobno i šetali uz rivu… Bele noći su počele potpuni dan je skoro do 23 sata, a već u 2 iza ponoći počinje da sviće. Milina. Čak nam je i vreme išlo na ruku, čas prolećno čas pravo letnje. Profesorka sa Geteburškog univerziteta Andrea Spehar nam je, na našu radost, određena za mentorku. U grupi smo sa po dve koleginice iz BiH i Makedonije. Da li imamo slične faktore rizika u proceni oko implementacije projekata? Neee, to je samo deo našeg balkanskog šarma. Osim što je radila sa nama održala je predavanje na temu Introduction to the Scandinavian Gender Equality Model. Christer Akesson, training coordinator ILCD je započeo LFA sesije – planiranje usmereno na ciljeve, a direktorka ICLD Adiam Tedras je prezentovala The Swedish multi-level governance system.

U nedelju, 25. maja pre ukrcavanja na ferry obišli i biračko mesto na EU parliament election. Druga nedelja – Stokholm, fantastičan grad izgrađen na 15 ostrva. Tu je već bilo i malo vetra i kišice, ali samo malo. Lepo je gledati ljude, šarenilo fizionomija i oblačenja shodno vremenskim prilikama. Čim se pojavi samo malo sunca Švedjani se skidaju goli i bosi i ne pada im na pamet da se obuku do sledećeg snega. Tako da u isto vreme na ulicama ima ljudi u kaputima i cipelama i onih bez majica i u papučama i, svima je dobro. Eto šta ti je demokratija?! Nastavljamo nesmanjenim tempom u idiličnom radnom ambijentu Sensus Mote u centru grada. Mi posećujemo SALAR, RFSU – What is it all about? Information on sex and relationship education in the Swedish school, žensku sigurnu kuću i Tensta Art Gallery, a nas posećuje policija od kojih su tri police officers – žene. Kažu da policijske uniforme kroje i za trudnice. To nam se baš dopalo. Jedno veče je rezervisano za večeru sa ambasadorima. Dr Dušan Crnogorčević, ambasador Srbije u Švedskoj se odazvao pozivu i došao da podrži zemljake. Super brzim vozom stižemo u Geteburg i to pravac na West pride! Impresivno i po broju i po sastavu učesnika. Nije bilo nikog ko nije došao da se pridruži povorci, čak i demohrišćani i policija. Meni je nekako bilo najdirljivije kad su se u koloni pojavili roditelji sa parolama da podržavaju svoju decu… Sad već svašta znamo, pravo je leto, a idilično okruženje Villa Belparc u kome radimo, ručamo, jedemo kolačiće uz kafu omamljuje. Još jedan Mentor session, poslednja LFA radionica, fantastično predavanje Marine Nistotskaye sa geteborškog univerziteta na temu Transparency in Local Democracy and Tools to Avoid Corruption, zapaljivi govor Carine Laurusson iz Winnet o eklatantnoj rodnoj neravnopravnosti… Na svu sreću, vratili smo se u Stokholm i tu proveli još dva dana, inače bih mislila da sam sve to samo sanjala. Ovog puta grad je bleštao pod suncem i bilo ga je divno gledati. Nas dvadesettroje iz sedam zemalja, lepo društvo i lepo smo se slagali. Domaćini su stvarno dali sve od sebe. Kakva zemlja, ta Švedska.

 

Jelena Brankov Čerevicki,

koordinatorka za poslove iz oblasti rodne ravnopravnosti i sprovođenja politike jednakih mogućnosti

Opštine Bečej

Fotografija 1: Delegacija iz Bečeja sa ambasadorom Srbije u Švedskoj

Fotografija 2: Delegacija iz balkanskih zemalja

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име