Udruženje Roma Novi Bečej ispred Romske ženske mreže Banata u okviru kampanje Mesec romskog ženskog aktivizma koji traje od 8. marta do 8. aprila organizovao je ulični marš 21. marta povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma kroz projekat Roma „Romske organizacije marširaju za antidiskriminaciju“.

 

 

Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej, kaže da se organizacija već 16 godina bavi ljudskim pravima i da je ovo za njih izuzetno važna akcija. – Negde oko 900 Romkinja je prošlo edukaciju vezanu za diskriminaciju, rasizam i fašizam u svim gradovima gde radimo. Objasnili smo im koji su instrumenti ostvarivanja njihovih ljudskih prava. Mi smo veoma ponosne ali i žalosne što smo jedine u Srbiji koje obeležavaju ovaj dan, jer je on veoma važan za ostvarivanje ljudskih prava. Ovo je deo projekta koji je podržala Delegacija Evropske unije. Sprovodimo ga sa tri organizacije. Mi smo nositeljke projekta -„Udruženje Roma Novi Bečej”, Udruženje Roma „Danica” je partner na projekt kao i Romski ženski centar „Romnjaku”. Radimo na regiji Banata, objasnila je predsednica udruženja.

U Srbiji još uvek postoje rasistički motivisani akti nasilja, govor mržnje, segregacija romske dece u školama, nekada izražavanje otvorene mržnje netrpeljivosti prema Romima. Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, sa aktivistima, koji su marširali, razmenio je ideje o tome na koji način je moguće smanjiti ovakve i druge vidove diskriminacje. On je rekao je da je opština Novi Bečej uradila dosta toga na ovom polju, kao što je recimo postavljenje predstvanika romske zajednice u Savet za zdravstvo, a da se svakog dana očekuje i otvaranje kancelarije koordinatora za romska pitanja.

– Mislim da je marš uspeo jer smo kroz razgovor i okvirni plan za predstojeći period uspeli da definišemo neke od najurgentnijih problema. Rasizam i diskriminacija se ne rešavaju lako, potreban je stalan rad i edukacija svih društvenih činilaca, ali važna je i senzibilizacija institucija koje nekada nemaju dovoljno razumevanja da učine dodatne napore u smislu smanjenja uticaja diskriminatorskih stavova prema Romima, rekao je Šućurović.

On je dodao da je možda najopasniji društveni problem rasprostranjenosti rasizma među mladima, jer to govori o tome da će se situacija pogoršavati u budućnosti, ako se ozbiljnije ne bude radilo na rešavanju ovog problema. Međunarodni dan borbe protiv rasizma obeležava se kao sećanje na dan kada je 1960. godine, u Šarpvilu, u Južnoj Africi, policija otvorila vatru i ubila 69 ljudi koji su mirno protestovali protiv zakona aparthejda o ispravama. Proglašavajući ovaj dan 1966. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala je međunarodnu zajednicu da udvostruči svoje napore u eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име