Kép: Illusztració
Kép: Illusztració

 A szuszpendált részecskék koncentrációját mérő szenzorok azt mutatták, hogy a városnak ezen a részén meghaladja a 200-at a légszennyezettségi index, ami már egészségkárosító hatású is lehet.

Óbecse többi részén és Bácsföldváron ez a szám 150 körül van, ami azt jelenti, hogy a levegő ott is szennyezett.

Teljes körű mérést jelenleg az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) végez Óbecsén és Bácsföldváron, hamarosan pedig Péterrévén is.

Gordana Adamov, a BUM aktivistájának az elmondása szerint az óbecsei önkormányzat által évente egyszer végzett mérés kizárólag a kén-dioxidot, a nitrogén-dioxidot és a kormot mérik, tehát csupán 3 tételt a lehetséges tízből, és nem szerepelnek benne azok a szuszpendált részecskék, amelyek a leginkább szennyezik a levegőt. A kutatások azt mutatják, hogy Szerbiában a levegő csak ott „tiszta”, ahol nem mérik a szuszpendált részecskéket.

Az óbecsei önkormányzat az éves monitoringra az idén is 300 ezer dinárt fog elkölteni.

Bojana Božić, a környezetvédelmi osztály vezetője elismerte: ezt a fajta mérést egy 15-30 napos időszakban végzik, ami nem mutatja ki a reális állapotot és az óbecsei levegő minőségét, de Óbecse egyelőre nem része annak a minisztérium által felállított mérőállomás-hálózatnak, amely valós képet mutatna a légszennyezettségről. Hozzátette: az óbecsei az első olyan önkormányzat, amely elkészített a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás helyi tervét, ebben a légszennyezettség csökkentése is szerepel többek között a lakosság felvilágosítása és a megújuló energiaforrások szélesebb körű használata révén.

Az általános környezetszennyezés mellett sokat ront a helyzeten a nem megfelelő fűtőanyag használata. Az a természetes személy, aki gumival és egyéb hulladékkal fűt, akár 5.000 dináros büntetésre is számíthat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име