Dani Picodera, arhivska fotografija
Dani Picodera, arhivska fotografija

Stanovnici Fukinga, sela u Austriji, odlučili su da promene ime naselja u kojem žive zbog toga što im je pažnja koju su dobili na društvenim mrežama došla preko glave.

Sličan problem mogla bi da imaju i druga naselja širom sveta, ali i neka mesta u Srbiji koja imaju nazive koji bi mogli da pokrenu kreativnost, piše RTS.

Žitelji austrijskog sela Fuking odlučili su da u novu godinu uđu sa izmenjenim imenom – Fuging.

Društvene mreže su to selo, koje se nalazi 350 kilometara zapadno od Beča, učinile predmetom zabave, zbog toga što se naziv sela na nemačkom piše Fucking, baš kao i dobro poznata reč na engleskom jeziku.

Turisti sa engleskog govornog područja su Fuking učinili popularnom turističkom destinacijom tako što su se često zaustavljali kraj table sa imenom sela kako bi se fotografisali, prenosi Gardijan.

Britanski list dodaje da se dešavalo da turisti i ukradu tablu sa nazivom sela, zbog čega su nadležne službe morale da koriste dodatna ojačanja kako bi sprečile krađe.

Širom sveta postoje naselja koja u svojim nazivima sadrže izraze koji se smatraju neprikladnim u svakodnevnom govoru.

U nemačkoj pokrajini Bavarskoj postoji selo koje se zove Peting, a zanimljive nazive možemo naći i u okruženju – u okolini Zaboka u Hrvatskoj nalazi se selo Špičkovina, dok se selo Tucanje nalazi u blizini Petnjice u Crnoj Gori.

Sa zanimljivim nazivima ne zaostaju ni naselja u Srbiji, a izdvajamo šest naselja za koja bi stanovnici mogli da požele da promene ime.

Picoder

Zanimljiv naziv nosi jedan od kvartova Bečeja u Južnobačkom okrugu. Uprkos tome što mnogi imaju određene asocijacije na ovo ime, reč picoder, prema objašnjenju iz Rečnika srpskih govora Vojvodine, označava najzabačeniji deo sela.

Donje Brijanje

Ovo selo se nalazi na teritoriji grada Leskovca u Jablaničkom okrugu. Prema poslednjem popisu u Donjem Brijanju živi 1.283 stanovnika. Blizu se nalazi mesto sličnog naziva – Gornje Brijanje, koje pripada opštini Bojnik u kojem živi gotovo 400 stanovnika.

Sisevac

Selo Sisevac nalazi se u opštini Paraćin u Pomoravskom okrugu na obali reke Crnice. Prema poslednjem popisu u Sisevcu živi 15 stanovnika. Naziv sela vodi poreklo od imena manastira Sisojevac iz 14. veka koji je dobio naziv po prepodobnom Sisoju Sinaitu, monahu koji je u Srbiju došao za vreme vladavine kneza Lazara.

Kurići

Ovo selo pripada opštini Raška u Raškom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine u selu živi 71 stanovnik, a broj stanovnika je u padu još od 1948. godine, uz blagi porast 2002, kada je u selu popisano 108 stanovnika.

Stenjevac

U Pomoravskom okrugu, na teritoriji opštine Despotovac, nalazi se selo Stenjevac. U ovom naselju živi 608 stanovnika, a poznato je po fudbalskom klubu Rudar. Kroz selo teče reka Resava.

Dupeljevo

Selo Dupeljevo nalazi se u Poljanici, brdsko-planinskom delu grada Vranja u Pčinjsnkom okrugu. U Dupeljevu, prema popisu iz 2011. godine, živi 55 stanovnika. Prema nekim podacima, selo je pre oslobođenja 1878. godine nosilo naziv Kraljevo.

Autor: RTS

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име