Pogled na rušilište iz dvorišta Doma zdravlja | Foto: Vlastimir Jankov
Pogled na rušilište iz dvorišta Doma zdravlja | Foto: Vlastimir Jankov

Umesto krajem marta, kako je prvobitno bilo najavljeno, vekovno oronulo secesionističko zdanje u centru Bečeja je, tek, ovih dana srušeno.

Reč je o zgradi Jozefa Engelsmana, koji je zajedno sa sinovima do Drugog svetskog rata u njoj imao veletrgovinu i skladište mešovite robe, a poslednji korisnik bila je Trgovinska radna organizacija „Univerzal“.

Međutim, poslednjih dvadesetak godina zgrada je zapuštena i pretila je opasnost da se sama uruši. Na svu sreću, staropazovačka firma „MM 99“, inače ćerka kompanije „Merkator“, kupila je čitav kompleks i rešila da iz temelja gradi nove sadržaje. Da bi dobili građevinsku dozvolu, uslov je bio da, imajući u vidu da je zgrada bila pod zaštitom države, fasada bude identična autohtonom izgledu. O tome brigu vodi Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je uzeo odlivke fasade, vrši nadzor rušenja i izgradnje replike fasade objekta.

Ostalo je da se sruši još deo u kom nije isključena električna energija | Foto: Vlastimir Jankov
Ostalo je da se sruši još deo u kom nije isključena električna energija | Foto: Vlastimir Jankov

-Upravo zbog toga i nije u predviđenom roku završeno rušenje, pošto su nam radovi stopirani kada smo stigli do ulične fasade. Naime, sve objekte u dvorištu smo porušili i građevinski šut odneli, ali nam je rečeno da prekinemo dalji rad dok se neki tehnički detalji oko fasade ne razreše. Ovih dana smo dobili „zeleno svetlo“ i do kraja meseca će čitava lokacija biti spremna za drugu fazu rada, rekao nam je vlasnok podizvođačke firme „Živkov prevoz“ d. o. o. iz Bačkog Gradišta Dragan Živkov.

Ista firma će raditi i drugu fazu, koja je, ustvari, priprema terena za prave građevinske radove u okviru kojih bi trebalo da se izgradi zgrada identične fasade sa ulične strane u kojoj bi trebalo da se smesti trgovački sadržaj, a u dvorišnom prostoru će se, nezvanično saznajemo, graditi pasaž s lokalima trgovačko – ugostiteljskog profila.

Napreduju radovi i na odnošenju građevinskog šuta | Foto: Vlastimir Jankov
Napreduju radovi i na odnošenju građevinskog šuta | Foto: Vlastimir Jankov

-Druga faza obuhvata nivelisanje prostora postojeća tri podruma i onda ukop od oko 70 santimetara na površini čitavog kompleksa radi postavljanja podzemnih instalacija, dodao je Dragan Živkov.

Stiče se utisak da će dalji građevinski radovi ići planiranim tempom, te da će centar Bečeja u dogledno vreme dobiti novi objekat kojim ćese dičiti.

Umalo novi prekid

Već smo pojasnili zašto je došlo do prekida u prvoj fazi radova, ali malo je nedostajalo da ovih dana dođe do novog prekida, koji bi imao dalekosežne posledice.

-Pre početka radova, rečeno mi je da su isključeni voda i električna energija. Međutim, kada smo počeli da rušimo fasadni zid, primetili smo da električna energija u tom delu nije isključena i da nismo bili oprezni… Ljudska nemarnost je lako mogla da nanese opasne posledice, s mogućim žrtvama, vrti glavom Dragan Živkov.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име