Sajam zapošljavanja, u organizaciji opštine Novi Bečej i Filijale za zapošljavanje Zrenjanin, ispostave u Novom Bečeju, održan je u holu Doma kulture, a učestvovalo je 16 poslodavaca, koji su nudili ukupno 244 radnih mesta.

 

Tražena su različita zanimanja, poput radnika u proizvodnji, vozača, agenata prodaje, kuvara, konobara, mesara, mašinbravara, šivača, električara, mehaničara, tesara i zidara.

Poslodavci su na sajmu tragali i za diplomiranim farmaceutima, ekonomistima, diplomiranim inženjerima informacionih tehnologija, inženjerima građevine i mašinstva, kao i arhitektama. Među poslodavcima bili su „Progeti“, apoteka „Demetra“, „Bečejprevoz“, AD „Dunav-osiguranje“, „Polet – Keramika“, „Italteks“, „Pro-Mes“, ali i Centar za socijalni rad Novi Bečej, Udruženje građana „Omladinski klub Novi Bečej“ i Dom za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški“.

Pozdravljajući poslodavce i nezaposlene, predsednik opštine Saša Šućurović otvorio je u sredu 29. oktobra treći po redu Sajam zapošljavanja na teritoriji opštine Novi Bečej. On je tom prilikom rekao da u opštini ima oko 2.000 nezaposlenih i da se lokalna samouprava trudi da na sve načine smanji taj broj, zapošljavajući sugrađane putem različitih vidova projekata, od Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, pa sve do javnih radova. Prioritet rada lokalne samouprave je dovođenje investitora koji će otvaranjem novih radnih mesta doprineti smanjenju nezaposlenosti, dodao je Šućurović.

Glavna ideja Sajma zapošljavanja jeste da omogući neposredan kontakt nezaposlenih lica i poslodavaca, pošto se u praksi to pokazalo kao najbolji način komunikacije, rekla je Tatjana Mijatović, direktorka Filijale za zapošljavnje Zrenjanin: „Ono sto je karakteristično za opštinu Novi Bečej, jeste da ima veliki broj lica na evidenciji koja nemaju nikakvu kvalifikaciju, odnosno niskokvalifikovani su radnici, koji su završili samo osnovnu školu ili čak ni nju. Ono što je svakako ohrabrujuće, jeste da sva ta lica imaju volju i da se prijave za program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, tako da je ove godine taj program krenuo i imamo dosta prijavljenih lica. “

Za Eminu Baračkov ovo je prvi sajam zapošljavanja na koji je došla: „Predala sam svoj CV u Omladinski klub i očekujem da ću dobiti posao. Volela bih da radim administrativne poslove, pošto sam to radila i ranije, imam iskustva, a inače tražim posao tako što i sama zovem firme, šaljem CV-jeve, aktivno tražim posao.“ Jedan od poslodavaca koji su učestvovali na Sajmu zapošljavanja u Novom Bečeju bila je i italijanska firma za proizvodnju obuće, Prodžeti, koja planira da u Novom Bečeju uskoro otvori pogon i započne proizvodnju. Tanja Memić, firma Prodžeti: „Firma Prodžeti ima preduzeća, odnosno proizvodnju obuće u Vršcu, Vladimircima i Somboru, a centrala se nalazi u Beogradu. Trenutno imamo potrebu za profilima radnika kao što su: radnik u montaži, izrađivač gornjih delova obuće, naravno po fazama, šivenje, štircanje, kao i krojač gornjih delova obuće. Ovo je za nas neka vrsta istraživanja, za one profile koji nama trebaju.“ Poziv na sajam upućen je i nezaposlenim osobama sa invaliditetom, s obzirom na to da su traženi i radnici za javne radove iz redova te populacije. Potrebu za zapošljavanjem 52 osobe sa invaliditetom putem javnih radova u 2014. godini iskazala su tri poslodavca.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih koji aktivno traže posao na teritoriji novobečejske opštine je 2.796. Od tog broja njih 1.256 su lica bez stručne spreme, broj onih sa završenom trogodišnjom srednjom školom je 667, sa četvorogodišnjom školom 531, dok je broj nezaposlenih sa završenim fakultetom 107.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име