Svega dva kilometra od dvorca Fantast, na Bregu, ušuškan u obraslo šiblje i drveće, prepušten zubu vremena, polako i sigurno propada salaš porodice Gomboš.

Porodica Gomboš, poreklom iz Slovačke, čiji koreni datiraju još sa početka 14. veka, prvi put se pominje u Bečeju kada se, početkom 19. veka, Karolj Gomboš doselio iz Sente kraj ovog dela Tise. Upravo je njegov unuk, Deže Gomboš, podigao pomenuti letnjikovac.

Pored toga što se ova porodica bavila poljoprivredom i trgovinom, Deže Gomboš jedan je od prvih osnivača teniskog kluba na prostorima današnje Srbije. Ovaj par je boravio na svom imanju na Topolskom putu sve do 1944. godine kada su se preselili u Budimpeštu, gde su živeli do njihove smrti, a svoj život polako gubi i letnjikovac koji su ostavili za sobom.

Više o porodici Gomboš kao i o drugim jevrejski porodicama i samoj zajednici Jevreja u Bečeju, svi sugrađani mogu da čitaju u knjizi čiji je izdavač Narodna biblioteka, a jedan od autora knjige je i naš sagovornik, istoričar Dragiša Slavić.

Bilo je pokušajada se ovaj salaš uvrsti na spisak kulturno istorijskih spomenika, ali bez uspeha. Naime, Udruženje građana „Dud“ iz Bečeja je pre pet godina uputilo opštini Bečej Predlog za pokretanje inicijative za kategorizaciju objekata od posebnog značaja kako bi zakonsku zaštitu, kao kulturno istorijski spomenici, dobilo ukupno pet objekata, između kojih je i salaš porodice Gomboš.

Tadašnji predsednik Skupštine opštine i predsednik Komisije za spomenike i nazive ulica navode u odgovorima da za to nisu nadležni.

Gombošev salaš još uvek čeka svoju titulu kulturnog spomenika, a dok se to ne dogodi, o njemu će se još govoriti u nekim budućim prilozima naše redakcije, jer je Gombošev salaš, priča se, jedno vreme bio i središte salašarske škole na Bregu.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име