Korona virus, COVID-19 | Foto: Pixabay
Ilustracija | Foto: Pixabay

U broj testiranih koji se zvanično saopštava na dnevnom nivou spadaju samo PCR testovi, rekla je Darija Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanja novinara, a prenosi Insajder.

– Zlatni standard dijagnostički za ovaj virus je PCR. Serološki testovi su samo orijentaciona trijaža. Nikome se ne postavlja dijagnoza na osnovu rezultata serološkog testa. Postoje određene indikacije kako se i kome i kada radi PCR test. One testove koje mi saopštavamo radi se o PCR testovima. Tu su uključeni i oni kojima se radilo zbog kliničkih ili epidemioloških razloga. U to se uključuju i testiranja na lični zahtev i retestiranja, rekla je Kisić Tepavčević.

Sudeći prema izjavi predstavnice Kriznog štaba Darije Kisić Tepavčević, testirani u bečejskoj Kovid ambulanti ne ulaze u republičku statistiku, budući da u Bečeju građani mogu da urade samo serološke testove, dok PCR testiranje nije dostupno još od sredine juna.

– PCR testovi se ne obavljaju u Domovima zdravlja od 13. juna, kada je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid -19 na sednici doneo takav zaključak i o istom nas informisao, rekla je u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javog značaja za portal MojBečej direktorka Doma zdravlja dr Kosana Nešić.

Redakcija portala MojBečej.rs poslala je Ministarstvu zdravlja zahtev za pristup informacijama od javnog značaja tražeći odgovor na pitanje zašto se u kovid ambilantama u nekim gradovima u Srbiji, uključujući i Bečej, radi isključivo serološko testiranje na korona virus, i zašto je PCR testiranje prekinuto.

Takođe, naša redakcija je zahteve za pristup informacijama od javnog značaja uputila i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo tražeći informacije o broju testiranih i hospitalizovanih osoba sa prebivalištem u Bečeju, kao i informacije o testiranju zaposlenih radnika u Domovima zdravlja i Kovid ambulantama na teritoriji Vojvodine.

Kako piše Insajder, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je odgovarajući na pitanje novinarke da li postoji prava slika o broju obolelih, imajući u vidu nepouzdanost seroloških testova, rekao da medicina nije matematika i nije statistika.

– Za nju će se imati vremena. Nemojte da žurite, trenutno nam je prioritet lečenje pacijenata, rekao je Lončar, a na komentar novinarke da li se onda zna pravo stanje stvari on je dodao da je stvarno stanje broj pacijenata koji je na lečenju.

Ministar zdravlja je najavio da se u narednom periodu planira uvođenje i elektronskog zakazivanja testiranja na lični zahtev.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име